Aad Siera is steeds slechter te been. (Foto: LeidenAmateurvoetbal.nl).

'Zaalvoetbalkoning' Aad Siera legt taken na bijna veertig jaar neer

Aad Siera is bezig met de organisatie van zijn laatste zaalvoetbalcompetitie. Na maar liefst 38 edities houdt de Leidenaar het na dit seizoen voor gezien. Zelf was hij het liefst nog jaren doorgegaan, maar de ernstige spierziekte HSP zorgt ervoor dat Siera steeds minder mobiel wordt. En dat betekent dat de ‘zaalvoetbalkoning van Leiden’ zijn taken noodgedwongen neerlegt.

Bij LeidenAmateurvoetbal.nl blikt Siera terug op bijna veertig jaar zaalvoetbal in Leiden. Dat begon in de Groenoordhallen en werd eind vorige eeuw voortgezet in De Zijl. Siera keepte daarbij zelf, floot, organiseerde en regelde veel praktische zaken. Toch was hij nooit te beroerd om ook nog bij een ander team in te vallen of om een extra wedstrijd te fluiten. “Het is niet heel vaak gebeurd dat een scheidsrechter niet kwam opdagen, maar niet zelden floot ik meerdere wedstrijden. En recent floot ik er zelfs drie op één avond. Je kunt je voorstellen dat dit gekkenwerk is gezien mijn lichamelijke probleem.”

In 2013 merkte Siera voor het eerst dat er ‘iets’ niet klopte. Wandelen ging hem steeds slechter af en in 2014 viel hij zelfs een keer spontaan om. Geleidelijk aan namen de klachten toe, maar niemand wist precies wat er aan de hand was. Hij ging ziekenhuis in, ziekenhuis uit en onderging verschillende onderzoeken. Pas in 2020 werd HSP geconstateerd en inmiddels heeft Siera twee protheses van zijn kuit naar de voet. Op die manier kan zij zich toch nog voortbewegen.

Opvolging
Maar ook Siera weet dat zijn situatie zal verslechteren. “Natuurlijk heb je op je zestigste een ander plaatje voor ogen, maar het is wat het is. Niemand wil corona, maar dat is er ook. En als je pech hebt dan kan je er zomaar aan overlijden. Gelukkig heb ik die klachten niet en met deze beperking zal ik moeten leven.” Over het voortbestaan van de competitie, die bekend staat om de vriendschappelijke sfeer, maakt Siera zich geen zorgen. “Ik geloof er heilig in dat er een of meer opvolgers komen.”

Een officieel afscheid volgt zodra de coronamaatregelen dat weer toelaten. Maar dat Siera na bijna veertig jaar zal stoppen, is tot veel spelers nog niet doorgedrongen. Zaalvoetbal zonder hem als organisator, scheidsrechter of doelman is erg onwezenlijk, constateert LeidenAmateurvoetbal. Siera: “Ik hoop dat ik veel mensen in al die tijd plezier heb geboden.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×