(Foto: Rob van Dullemen).

Studenten uitgezoomd: 'Wij willen weer fysiek onderwijs'

Studenten zijn het zat dat ze al bijna een jaar lang vrijwel uitsluitend digitale colleges kunnen volgen. Natuurkunde student Jonathan Pilgram organiseerde een protest tegen de online lessen. Samen met enkele medestudenten hield hij vrijdagmiddag een stil protest op de Leidse Beestenmarkt.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jonathan Pilgrim over studentenprotest tegen online lessen.

“In een collegezaal merk je dat je met een groep studeert. We doen het samen. Maar de tegenwoordige praktijk van online colleges is heel anders. Er staat iemand iets voor een camera te vertellen. Je medestudenten zie je niet waardoor het voelt of je in je eentje studeert”, vertelt Pilgram. Hij zegt dat veel studenten het lastig vinden om, in de huidige lessituatie, gemotiveerd voor hun studie te blijven omdat er weinig contact met anderen is.

Met zelfgemaakte borden, waarop termen als ‘Helemaal uitgezoomd’ en ‘Veilig werken, veilig studeren’, willen de studenten aan de universiteit duidelijk maken dat ze weer fysiek colleges willen volgen. “Wij kunnen niet verklaren waarom wij al een jaar thuis zitten terwijl we iedere dag mensen naar hun werk zien gaan. Fysiek onderwijs moet, op een veilige manier, mogelijk zijn”, verklaart Pilgram het protest. De studenten vinden dat er in een collegezaal waar vijfhonderd mensen in passen best honderd studenten, op veilige afstand van elkaar, les zouden moeten kunnen krijgen.

Vreemden
Pilgram is dit jaar aan zijn master studie begonnen: “Maar ik ken nog niemand uit mijn groepje. Als ik nu met mijn medestudenten in een collegezaal zou zitten zou ik rondkijken en denken: wie zijn deze mensen? Ik heb ze nog nooit gezien.” Dat studenten vreemden voor elkaar zijn helpt volgens de student niet in de samenwerking. “Je leert elkaar niet kennen. Dan is de stap om even te overleggen best groot. Als je elkaar regelmatig in het echt ontmoet, pak je ook makkelijker de telefoon om even te overleggen.”

Wanneer de universiteit geen gehoor geeft aan het signaal van de studenten zullen zij opnieuw protesteren. “Wel weer kleinschalig zodat het veilig kan en we geen besmettingen veroorzaken. Maar als er geen versoepelingen komen gaan we op vrijdag 9 april opnieuw de straat op”, belooft Pilgram.

 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×