ZZ Leiden begint Elite A met winst

In de Vijf Meihal speelde ZZ Leiden Basketball zaterdagavond een thuiswedstrijd in de zogenoemde Elite A. Tegenstander was Zeeuw & Zeeuw Rotterdam. De Leidenaren wisten het thuisvoordeel te verzilveren en beslisten de wedstrijd in hun voordeel. Eindstand: 84-78.

In de Elite A draait het ook juist om dat thuisvoordeel. Er wordt bepaald wie  in de play-offs thuisvoordeel heeft. Uiteindelijk doen de zes ploegen wel allemaal mee aan de play-offs, maar thuisvoordeel is daarin wel van belang.

ZZ Leiden Basketball – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam is vanmiddag om 16.00 uur in zijn geheel te zien op Sleutelstad TV.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball vocht als leeuwen en bleven zelfs na het vroeg uitvallen van Ordane Kanda in de race. Halverwege keek Zorg en Zekerheid Leiden nog tegen een 43-50 achterstand. Na de pauze stond de Leidse ploeg de Rotterdammers nog maar 28 punten toe. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden na rust wel op hetzelfde niveau bleef scoren, leverde dat een 84-78 zege voor de Leidse formatie op.

Coach Geert Hammink kon deze zaterdagavond weer beschikken over Emmanuel Nzekwesi en Marijn Ververs. Beide spelers vertrokken ook in de starting five samen met Giddy Potts, Worthy de Jong en Michael Finke. Na een kleine twee minuten opende Nzekwesi de score met een driepunter. Via De Jong en drie punten van Riley LaChance liep de Leidse ploeg uit naar een 9-5 voorsprong. Het spel lag even daarvoor een tijdje stil omdat Ordane Kanda aan zijn knie geblesseerd raakte. De Rotterdamse hoofdcoach Toon van Helfteren liep in de mêlee tegen een technische fout op.

Met zijn achtste punt zorgt Nzekwesi ervoor dat de marge van vier punten werd behouden, maar na 15-11 nam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord het heft in handen. Driepunter van Arunas Mikalauskas, Juan Davis en Mack Bruining zetten de Rotterdammers op 17-22. LaChance bepaalde de stand na 10 minuten op 19-22.

In het tweede kwart golfde het spelbeeld heen en weer. Nzekwesi scoort inside en stond halverwege al op 18 punten. Hij kreeg vooral steun van Finke die er in korte tijd drie driepunters ingooide. Overigens was aan Rotterdamse zijde Davis ook al goed voor 18 punten. De Leidse verdediging was niet alert op de drives van Mikalauskas, die vaak uitmondden in vrije lay-ups. De laatste score van het kwart was een dunk van Jeroen van der List, die de ruststand op 43-50 zette.

Meteen na de pauze scoorde Ververs 6 punten in twee minuten tijd. Toen Nzekwesi ook een lay-up verzilverde, stond Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 53-52. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord leek vervolgens weer uit te lopen, maar drie driepunters van Potts brachten de Leidse ploeg snel weer terug. De derde homerun van Potts betekende 62-60 en dwong Van Helfteren tot het nemen van een time-out. Tegen het einde van het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een 66-62 voorsprong. Maar zeven punten op rij gaven de Rotterdammers hoop: 66-69.

In het laatste kwart moest het dan voor de Leidse ploeg gebeuren. Luuk van Bree met een lay-up en Finke met zijn vierde driepunter van de avond zette Zorg en Zekerheid Leiden weer naast de Rotterdammers: 71-71. Via enkele aanvallende rebounds wist de Leidse ploeg de voorsprong uit te bouwen, waarbij drie steals en een block van Nzekwesi op Van der List in het laatste kwart goed van pas kwamen. Feyenoord klampte nog één keer aan tot 79-78, maar daarna was het over. Nzekwesi scoorde nog een keer inside, waarna De Jong met drie rake vrije worpen de eindstand op 84-78 bepaalde.

Opvallend was dat de Leidse verdediging na de pauze een stuk beter in het veld stond en ook dat de ploeg de juiste agressiviteit uitstraalde. Het is zaak dat Zorg en Zekerheid Leiden aan de verdediging blijft werken, want met dit spelersmateriaal hoeft scoren geen probleem te zijn. Nzekwesi sloot het duel overigens af met een efficiency van 35: 26 punten via 10 uit 13 schot, 1 driepunter, 7 rebounds, 2 assists, 6 steals en 2 blocks. Finke (16 punten) en De Jong (13 punten) zitten ook in de dubbele cijfers. Ververs en De Jong gaven elk 6 assists en Ververs pakte ook nog eens 3 steals.

De volgende klus voor de Leidse ploeg staat voor aankomende woensdag op de rol. Dan moet Zorg en Zekerheid Leiden het in Den Helder opnemen tegen de Suns.