Dikste boom van Zuid-Holland ook de mooiste

De enorme beuk op de historische begraafplaats Groenesteeg in Leiden is verkozen tot mooiste boom van Zuid-Holland. Uit 225 inzendingen vanuit de hele provincie is de rode beuk door de jury als allermooiste boom gekozen.

De onderstam van de naar schatting tweehonderd jaar oude boom is een gewone beuk, waarop een rode kroon is geënt. “De gigantisch dikke stam en de vele grillige vertakkingen vlak boven de entplaats maken het een heel bijzondere boom”, meldt het Zuid-Hollands Landschap dat de verkiezing organiseerde. De beuk heeft een stamomtrek van 7,72 meter en is daarmee de dikste boom van Zuid-Holland en de dikste beuk van Nederland.

Oude troostende wachter
Niet alleen de jury van het Zuid-Hollands Landschap is gecharmeerd van de boom; de imposante beuk werd door maar liefst 9 inzenders aangedragen. “Deze eeuwenoude boom houdt de wacht over de graven” schrijft Wendy Pije. En volgens Josee Longarini lijkt het “of de boom beschermt en troost met de takken.”

Het Zuid-Hollands Landschap gaat de Groenesteeg-beuk nu nomineren als Zuid-Hollandse inzending voor de landelijke Boom van het Jaar verkiezing.

Publieksprijs
Naast de jurywinnaar is er ook een publiekswinnaar. De sierkers aan de Carel Reinierszkade in Den Haag kreeg de meeste stemmen van het publiek. “Elk voorjaar vrolijkt deze sierkers de vele passanten op. Hij figureert in vele foto’s en filmpjes, zoals trouwfoto’s, selfies en portretten. Ook in de winter is het fijn om onder zijn boog van takken door te lopen”, schrijft inzender Lidwien Speleers.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×