Woonboten langs de Herensingel gezien vanuit het Blekerspark. (Foto: Robbert Beurse).

Gemeente repareert damwand Herensingel: woonboten om beurten van de kant

De woonboten die in het water van de Herensingel liggen moeten tijdelijk van de kant. De gemeente Leiden heeft in mei en juni onderhoud aan de damwanden langs de kade gepland. Om ervoor te zorgen dat de aannemer goed bij de wanden kan, moeten de twintig woonarken tijdelijk verhuizen.

De drijvende huizen worden niet allemaal tegelijk verplaatst. “De woonark die bij het deel ligt dat onder handen wordt genomen, wordt verplaatst naar een tijdelijke locatie. Na ongeveer een week is de damwand op dat stuk vervangen. De boot gaat dan weer terug op zijn plek, waarna de volgende woonark aan de beurt is”, verklaart een woordvoerder van de gemeente. Op de tijdelijke ligplaats zijn tijdelijke voorzieningen aanwezig zodat de woonbootbewoners ook tijdens de werkzaamheden in hun boot kunnen blijven wonen.

In een brief laat de gemeente Leiden aan de bewoners weten dat zij zelf moeten zorgen dat hun huis tijdig is afgekoppeld van de nutsvoorzieningen. “We zijn aangesloten op het riool, water, gas, elektriciteit, internet, noem maar op. Dat moet allemaal los”, vertelt bewoner Wim van Dorp. De woonbootbewoner vindt de verhuizing best spannend. De komende weken loopt hij, gewapend met krimparm-beton en een tube siliconenkit, de buitenkant van zijn boot na op gaatjes. “Tijdens het verslepen kan het zomaar mis gaan. Een kleine opening is genoeg. Bij een woonboot heb je dan niet alleen lekkage, maar voor je het weet ligt je ark op de bodem”, stelt hij.

Schuurtjes
Ook steigers aan de waterkant en de schuurtjes aan de wal moeten verdwijnen voordat de werkzaamheden van start gaan. “We willen goed bij de kant kunnen zodat we snel ons werk kunnen doen. Schuurtjes die in de weg staan halen we tijdelijk even weg”, zegt de gemeente. In de brief belooft de gemeente dat de aannemer die de werkzaamheden uitvoert zal assisteren bij het afbreken en opnieuw opbouwen van de bergingen.

Het is voor Van Dorp niet de eerste keer dat hij zijn huis door de gemeente verscheept ziet worden. In 2011 moesten de woonboten plaatsmaken voor baggeraars. “Dat was toen een heel gedoe omdat mijn woonark helemaal vast lag op de bodem. Het baggeren was dus hard nodig”, herinnert Van Dorp zich.

Tijdens de baggerwerkzaamheden kregen de woonboten een tijdelijke ligplaats aan het Blekerspark dat aan de overkant van het water ligt. “Of dat dit keer opnieuw mogelijk en wenselijk is wordt nog onderzocht”, zegt de gemeente.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×