Composthoop. (Foto: Robbert Beurse).

Gratis compost voor afvalscheidende inwoners Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude beloont haar inwoners ook dit jaar voor het feit dat zij massaal groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte) gescheiden inleveren. Zoeterwoudenaren kunnen zaterdag vanaf 08.00 uur gratis compost ophalen bij de Hondsdrafweg in Zoeterwoude-Dorp of de parkeerplaatsen bij de Stadhouderslaan aan de Hoge Rijndijk. Tijdens de jaarlijkse compostactie van de gemeente mag iedere inwoner een keer langskomen om een emmer of zak te laten vullen. Ook inwoners van plekken waar organisch afval niet gescheiden wordt ingezameld, mogen gratis compost ophalen.

De compost wordt ter beschikking gesteld door afvalverwerker Indaver. De recycler wil met de actie particulieren aanmoedigen om vaker compost te gebruiken. “Dit is zowel voor de bodem als voor het milieu van groot belang. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem”, verklaart het bedrijf de actie.

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Compost slaat CO2 op in de bodem waardoor het niet vrijkomt in de lucht. “Het helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde”, zegt de gemeente Zoeterwoude.

Voorzorgsmaatregelen in verband met corona
De gemeente heeft er voor gekozen om de compostactie van 2021 wel door te laten gaan, ondanks corona. Tuincentra zijn beperkt open. “Juist daarom willen we de Zoeterwoudenaren de gelegenheid geven om wel compost te kunnen gebruiken in hun tuin. In principe is de kans op besmetting in de buitenlucht nauwelijks aanwezig, mits iedereen zich aan bepaalde basis regels houdt en in elk geval anderhalve meter afstand houden. Ook vragen wij mensen om bij drukte netjes op voldoende afstand op de beurt te wachten”, aldus de gemeente.

Advertentie

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×