Roelof Hol, voorzitter van Stichting Stedenband Leiden-Oxford, in gesprek met Sleutelstad (Foto Sleutelstad).

Stedenband Leiden-Oxford bestaat 75 jaar: 'de Brexit maakt het wel moeilijk'

Precies 75 jaar geleden begon Leiden aan een stedenband met Oxford. Om dit te vieren schonk Oxford Leiden een boom om in het Singelpark te plaatsen, en benadrukte burgemeester Lenferink in een boodschap aan Oxford de relevantie van de stedenband in deze onzekere tijden. De viering is vanwege de coronamaatregelen helaas minimaal. 

“De stedenband is eigenlijk een direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Roelof Hol, voorzitter van Stichting Stedenband Leiden-Oxford. “Er moest positief worden ontwikkeld en samengewerkt op het gebied van sport. De keuze om stedenbanden op te richten kwam uit Engeland.”

Oxford koos voor Leiden vanwege de universiteit en een verbintenis uit het verleden. “Vanaf dat moment draait er een uitwisseling op het gebied van sport, maar later ook cultuur, kennis, erfgoed, muziek, theater, dans, noem het maar op”, zegt Hol. “Bij uitwisselingen werden dan bijvoorbeeld in Leiden sportwedstrijden georganiseerd. In de Zeemanlaan in Leiden heeft de gemeente wel eens de straat vol gelegd met zand, zodat er gesport kon worden.”

Roelof Hol, voorzitter van Stichting Stedenband Leiden-Oxford, in gesprek met presentator Maarten Mulder.

De steden hielpen elkaar ook met verschillende problemen. Zo hielp Oxford bij het restaureren van de Pieterskerk, en konden ambtenaren uit Leiden hun kennis delen toen Oxford problemen had met overstromingen. “In Leiden zijn er ook een paar tastbare voorbeelden van de band,” legt Hol uit. “Niet alleen de boom die nu word geschonken, maar ook het glas-in-lood bij het stadhuis en de mozaïek op het stadhuisplein.”

Er zijn helaas twee factoren die de stedenband nu moeilijk maken: corona en de Brexit. “Na de Brexit heeft Oxford er juist stedenbanden bij genomen”, vertelt Hol. “De gevolgen van Brexit zijn wel hard. Als er bijvoorbeeld een Engelse theatergroep komt, nemen zij ook geluids- en lichtmachinisten mee. Dat mag nu niet meer, daar zijn strenge regels voor in Europa.”

Door corona is een fysieke viering van het 75-jaar jubileum helaas niet mogelijk. Er staat voor juli een feest gepland in Oxford. Hol hoopt dat er dan met enige versoepelingen meer mogelijk is. “Het wordt een minimaal jubileum, dat is jammer, maar die smart delen we met veel.”

Advertentie

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×