Sleutelstad zond de uitreiking live op tv uit.

Waterpolokampioen Iefke van Belkum ontvangt Koninklijke onderscheiding

Waterpoloster Iefke van Belkum heeft gisteren uit handen van locoburgemeester Paul Dirkse een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. In 2008 won Van Belkum samen met het Nederlandse waterpoloteam de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Beijing. Paul Dirkse omschreef Iefke van Belkum als de beste vrouwelijke sporter van Leiden ooit en een van de grootste waterpolosters van Nederland. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sleutelstad zond de uitreiking live op tv uit.

Iefke van Belkum stopte in 2020 als waterpoloster om aan de slag te gaan als hoofdcoach van de vrouwelijke hoofdmacht van ZVL-1886 uit Leiden en als talentencoach voor de regio. De 34-jarige Leidse speelde ruim tien jaar voor verschillende nationale (jeugd)selecties, twee jaar voor de Universiteit van Hawaii, drie jaar bij de Griekse teams Ethnikos Pireaus en Olympiacos en een jaar voor het Russische Shturm 2002. In Nederland kwam de geboren Leidse uit voor ZVL-1886 (voorheen De Zijl L.G.B. en ZVL).

Gedurende haar carrière werd ze olympisch kampioen (2008), was ze tweevoudig winnaar van de LEN Trophy (2010 Ethnikos, 2013 Shturm), won ze het Grieks landskampioenschap (2011 Olympiacos) en de Russische beker (2012 Shturm). Ook op individueel niveau viel Van Belkum vaak in de prijzen, zo werd ze – vaak meerdere malen – beste speelster van de Amerikaanse, de Griekse, de Russische en Nederlandse (beker)competities. In 2009 werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa.

Spieren voor Spieren
Naast haar actieve sportcarrière zet Iefke van Belkum zich ook al tien jaar in voor Spieren voor Spieren ten behoeve van kinderen met een spierziekte. Ze heeft haar kwaliteiten en ervaringen als topsporter, haar enorme waarde als sportpersoonlijkheid en haar netwerk in de sport de afgelopen jaren hiervoor veelvuldig ingezet. Zij werkte mee aan fotoshoots, deed belangeloos mee aan diverse sportevenementen, zette zich in om fondsen te werven en maakte bijzondere contact- en ontmoetingsmomenten met kinderen mogelijk.

(Foto’s: Emile van Aelst).

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×