Denksporters in Leiden zoeken al jaren naar nieuw onderkomen. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Denksportcentrum Leiden vreest dat eigen plek aan de Vliet niet doorgaat

De Leidse schakers, dammers, bridgers en go-spelers zoeken al jaren naar een nieuwe onderkomen voor hun denksportverenigingen. Het voormalige thuishonk van de postduivenvereniging ‘De Blauwkras’ aan de Vliet leek een goede optie en een half jaar geleden nam de gemeenteraad een motie aan die alle bezwaren uit de weg ruimde. Maar het lijkt er toch niet van te komen.

Een half jaar later is er met die motie nog niet veel gebeurd. De denksportverenigingen hebben inmiddels al drie keer een nieuwe contactpersoon bij de gemeente toegewezen gekregen en hebben twee keer hun plannen moeten indienen omdat hun zaak zonder opgaaf van redenen was afgesloten. En onlangs kregen ze te horen dat hun plan was afgekeurd. Omdat hun clubgebouw groter zou worden dan het bestaande gebouw en omdat er vijf bomen verplaatst zouden moeten worden. Juist die bezwaren worden in de aangenomen motie van de gemeenteraad terzijde geschoven.

Raoul van Ketel van het Leids Schaakgenootschap begrijpt er niets van. “Een jaar geleden liepen we met wethouder Dirkse over het terrein aan de Vliet en toen hebben we met hem gesproken over het huisvesten van een denksportcentrum daar. Hij was best enthousiast, hij vond het een hele geschikte plek voor denksport. Maar hij zei tegen ons: ‘je moet de raad overtuigen. Dat is mijn baas’. Vervolgens zijn we met een aantal gemeenteraadsleden gaan praten over de eventuele bezwaren en uiteindelijk heeft dat geleid tot een motie van de VVD en de PvdA en die is met een twee derde meerderheid aangenomen. Toen dachten wij: we gaan binnenkort aan de slag met de gemeente.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Raoul van Ketel van het Leids Schaakgenootschap over een nieuw denksportcentrum.

Eind 2017 verkocht het toenmalige bestuur van de Stichting Denksport leiden het eigen pand aan het Diamantplein. Zonder de aangesloten verenigingen daarover vooraf te informeren. Het pand zou te duur in onderhoud zijn om nog langer zelf te beheren was het argument. Sindsdien is de Leidse denksport op zoek naar een nieuwe locatie. Ondertussen zitten de verenigingen ruim drie jaar na de verkoop nog altijd op hun oude plek aan het Diamantplein, maar op een gegeven moment moeten ze daar toch weg.

Strafschopgebied
In de Vlietzone zitten tal van sportverenigingen en de gemeente wil er ook de nieuwe sportaccommodatie laten bouwen met onder andere een binnenzwembad en een schaatshal. Op het terrein staat ook het verenigingsgebouw van de postduivenvereniging. Dat is voor de zeven denksportverenigingen te klein en zou uitgebreid moeten worden tot 510 m2, het liefst geheel begane grond. En tegen die uitbreiding zijn er bezwaren omdat het ten koste zou gaan van vijf essenbomen. “Dat klinkt groot,” zegt Van Ketel, “maar het is kleiner dan het strafschopgebied van een voetbalveld. En wij zitten daar dan met zeven verenigingen met in totaal 500 leden.”

Essentaksterfte
De denksporters gaan na het bezoek van sportwethouder Dirkse aan het werk. Van Ketel vertelt dat ze niet alleen met de gemeenteraad zijn gaan praten maar ook met boomdeskundigen. “De bomen die zouden moeten wijken voor de uitbreiding van de Blauwe Kras hebben de ziekte essentaksterfte en gaan waarschijnlijk binnen vijf tot tien jaar dood. En op wat er overblijft, kun je veel zinniger dingen doen wat betreft natuur dan wat er nu is. De gemeenteraad heeft in de aangenomen motie duidelijk gesteld dat de gemeente voor ons een plekje moet zoeken in de Vlietzone. Maar toen we dat aan de ambtenaren vroegen waarom die motie niet wordt uitgevoerd, antwoordden zij dat ze daar niet naar keken, dat is politiek zeiden ze.”

Van Ketel en de zijnen zitten met de handen in het haar. De denksportclubs hebben dringend een ander ’thuis’ nodig. Vorige week is de aangenomen motie nogmaals ter sprake gekomen in de commissievergadering. De wethouder komt met een brief. “Daar wachten we eerst maar even op.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×