Mees van Oord maakt de tweede try in de jubileumwedstrijd tegen The Dukes. (Foto Dennis van de Sande van Oval Office)

Vijftig punten in jubileumwedstrijd vijftig jaar oude Diok

Diok vierde zijn jubileumwedstrijd zaterdag met winst tegen The Dukes. Een wedstrijd waarin net zoveel punten gemaakt werden als de Leidse rugbyclub oud is: 45 -5.

Zonder toeschouwers maar met een livestream trad Diok in rood-wit jubileumtenue aan tegen The Dukes. Beide ploegen hebben in aanloop naar de wedstrijd een intensieve trainingsperiode achter de rug van ruim vier weken. De selecties zijn in deze periode wekelijks getest op corona en ook vlak voor de wedstrijd is er nog getest.

Diok in het nieuwe jubileum shirt. (Foto van Els Barnas)

De lente competitie, voor ereklasseclubs die aan het testbeleid zoals gesteld door Ruby Nederland gesteld voldoen, start vanaf volgende week. Dan speelt Diok tegen Haarlem. De partij tussen Diok en The Dukes valt dan ook in de pre-season planning.

Wedstrijdritme ontbreekt
Bij aanvang blijkt al snel dat beide ploegen wedstrijdritme missen. De teams zijn de eerste twintig minuten in de wedstrijd behoorlijk in evenwicht. Geen van beide ploegen heeft echt de overhand en het spel speelt zich met name op het middenveld af.

Na een half uur spelen krijgt DIOK de eerste serieuze kans. Een scrum vlakbij de tryline van The Dukes vormt een bedreiging voor de The Dukes. De verdediging van de Dukes staat echter als een huis. Daarmee weten ze de stand in het eerste kwart op 0-0 te houden.

Openingstreffer
Het is uiteindelijk Daan van der Avoirt die de score opent. Na een pass van Sem Verplancke die de eerste run maakt, legt Van der Avoirt de bal tussen de palen. De jonge Verplancke converteert, de eerste score staat op het bord 7-0. Nog geen vijf minuten later steelt Mees van Oord met een interceptie op handige wijze de bal van The Dukes, rent driekwart veld over en maakt de tweede try. Ook de tweede conversie is raak, 14-0.

Bij een volgende succesvolle aanval van Diok staat Robin Moenen helemaal vrij aan de rechterkant, Van Oord ziet het en passt, waarna de bal door Moenen over de lijn wordt gelegd. Met 19-0 op het scorebord gaan beide ploegen de rust in.

Teams gewisseld
De vierde try van de wedstrijd is van de hand van Verplancke. De conversie door Leon Koenen is raak, 26-0. Iets later is het weer Verplancke die vanuit het eigen trygebied ontsnapt met de bal. Nadat hij het hele veld is overgelopen legt hij wederom de bal tussen de palen. De conversie is raak, 33-0.

Dan worden beide teams grotendeels gewisseld. De verhoudingen blijken weer gelijkwaardiger. De bal vliegt heen en weer over het middenveld. Dan, na ruim 25 minuten op het veld is het Roland Marki die uiteindelijk de score voortzet. Pim van Dam converteert en met nog een kwartier te spelen vergroot DIOK de afstand naar 40-0.

Wolf van Dijk. (Foto Dennis van de Sande van Oval Office)

50 punten
In het derde kwart wordt slimme hoge kick van Van Dam naar de zijkant als uit het boekje opgevangen door Twan Bell. Hij maakt vervolgens de try in de verre hoek, 45-0. In de laatste fase krijgt DIOK het nog even zwaar te verduren door een minutenlang aanhoudende aanval van The Dukes. De verdediging van DIOK blijft lang standhouden, maar dan is daar toch eindelijk de verdiende try aan het eind van de wedstrijd voor The Dukes, 45-5.

Andy Egonu, Head of Rugby van DIOK, toonde zich na afloop van de wedstrijd tevreden. “De jongens hadden er zin in, maar je kon de eerste 20 minuten zien dat beide partijen weer in het spelritme moesten komen. Vervolgens liet de ploeg goed rugby zien. Ik was ook heel tevreden met de tweede helft, waar DIOK’s jonge garde liet zien wat ze waard waren. Ook die sloten we met meer punten af.”