Kunststof ratelstrips langs het water bij de Zernikedreef. (Foto: Anne Sytske Keijser).

Leiden verplaatst bomen midden in broedseizoen

De Partij voor de Dieren in Leiden heeft donderdagavond vragen gesteld aan wethouder Dirkse over het gebruik van ‘ratelstrips’ op het Leiden Bio Science Park. Een deel van die kunststof strips die zijn bedoeld om vogels te verjagen, is namelijk losgekomen en zwerft nu in de omgeving of is in het water terecht gekomen.

Bij de aanleg van de zogenoemde ‘Hartlijn’, een groene route voor fietsers en voetgangers over het Bio Science Park, moeten langs de Zernikedreef 21 eiken verdwijnen. Het is de bedoeling dat de bomen worden verplant en niet gekapt. Volgens de planning gaat dat later deze maand gebeuren. Omdat half maart het broedseizoen is begonnen, heeft de aannemer die de klus in opdracht van de gemeente Leiden gaat uitvoeren kunststof ‘ratelstrips’ in de betreffende bomen geknoopt. Die moeten ervoor zorgen dat vogels niet in de eiken gaan nestelen. Bomen moeten namelijk met rust gelaten worden als er vogels in broeden of jongen groot brengen.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de PvdD vroeg aan Dirkse waarom de bomen uitgerekend tijdens het broedseizoen verplaatst gaan worden. “Doe het gewoon wat later, dan zijn er helemaal geen ratelstrips nodig.” Volgens Dirkse kon dat hier niet, omdat een miljoenenbijdrage van de provincie Zuid-Holland mogelijk in gevaar komt als er vertraging optreedt. De wethouder bezwoer verder dat de plastic ratels niet in het milieu terecht zijn gekomen. “Er stond een harde wind, waardoor er enkele strips zijn losgeraakt. Er is toen meteen actie ondernomen en alles is opgeruimd.”

Van Schaik is nog niet tevreden. Ze begrijpt niet waarom er keer op keer plastic in het milieu komt bij werkzaamheden die de gemeente laat uitvoeren. “Zeg aannemers dat wij geen kunststof willen, dit is al het zoveelste incident!” Volgens Dirkse heeft die wens de aandacht bij de gemeente, maar is het in praktijk wel makkelijker gezegd dan gedaan. “Bovendien is het ook niet zo dat alle toepassingen van kunststof materialen slecht zijn voor het voor milieu.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×