Lachgas-ballonnen op het parkeerterrein van de Vijf Meihal. (Foto: Chris de Waard).

Leiden gaat verbod op gebruik lachgas uitbreiden

De gemeente krijgt steeds meer signalen over het gebruik van lachgas door jongeren. Dat zei burgemeester Lenferink in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Abdel Jermoumi die mede namens het CDA Leiden vroeg om een totaalverbod in Leiden.

De twee partijen dringen al langer aan op zo’n verbod, dat in Leiden nu alleen geldt in de binnenstad.  “We krijgen signalen dat kinderen lachgas gebruiken. Bijvoorbeeld in het Kooipark”, vertelde Jermoumi donderdagavond. “Veel gemeenten verbieden lachgas nu al in afwachting van landelijke regels. Waarom doet Leiden dat niet?”

Volgens Lenferink leek een Leids verbod op de met gas gevulde ballonnetjes niet nodig omdat landelijke regelgeving aanstaande was. “Maar dat lijkt te zijn vertraagd”, gaf Lenferink ook wel toe. Hij beloofde daarom het aantal gebieden waar het gebruik van lachgas wordt verboden te zullen uitbreiden. “Er zijn signalen over het gebruik op een aantal plekken en de Kooi komt absoluut in aanmerking voor een verbod.”

Wanneer het verbod in meer gebieden gaat gelden en waar precies kon de burgemeester nog niet aangeven. “De politie maakt momenteel een analyse van de hotspots. Dat wachten we even af. De uitbreiding komt er dus wel, we moeten alleen nog even kijken waar precies.” Lenferink beloofde zo snel mogelijk met nadere informatie te komen over het tempo waarin de gevraagde uitbreiding van het verbod kan worden ingevoerd.

Leiden Politiek Verbod op lachgas

Meer in dossier Verbod op lachgas

Meer in dossier Verbod op lachgas


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×