(Foto's: Ruud van Brecht).

Rugbyers DIOK beginnen voorjaarscompetitie met winst

Het seizoen voor rugbyclub DIOK is goed begonnen. In de eerste wedstrijd van de lentecompetitie werd thuis overtuigend gewonnen van Haarlem. De eindstand van 51-7 zorgt ervoor dat de Leidenaren voorlopig op kop staan in de competitie. Aan de voorjaarscup doen elf clubs mee die allemaal moeten voldoen aan strenge coronaeisen. Zo worden spelers wekelijks tweemaal getest en wordt er getraind met een vaste selectie.

Wedstrijdverslag door Welmoet Lugt​

Met op de achtergrond een strakblauwe lucht is het DIOK die de eerste thuiswedstrijd mag aftrappen. Meteen neemt DIOK het initiatief en de eerste tien minuten spelen zich direct af op de helft van Haarlem. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste try valt. Na een strakke pass van Wolf van Dijk is het Jens Bastiaansen die de bal over de lijn legt: 5-0.

Verdediging houdt stand
Vijf minuten later scoort Daan van der Avoird uit een mooie teamaanval: 10-0. DIOK blijkt op dreef, het spel blijft op de helft van de tegenstander en weer is het Bastiaansen die scoort. De wind en de lastige locaties van de try’s spelen de kicker parten, conversies blijven voorlopig uit: 15-0. Daarna is het weer de beurt aan Van der Avoird, die zich pijlsnel over de tryline haast: 20-0.

Dan gaat het initiatief over naar Haarlem. Een mooie aanval resulteert in een try na een scrum vlakbij de Leidse tryline. De conversie is raak: 20-7. DIOK laat het er niet bij zitten en het is Van der Avoird die weer scoort: 25-7. Een laatste aanval van Haarlem voor de rust volgt. Er wordt flinke druk op de Leidse verdediging gezet, maar deze houdt stand.

Vier keer scoren
Na de rust is het debutant Tafadzwa Kahembe die de score, vanuit een scrum, voor DIOK voortzet: 30-7. Kahembe is een talent uit de eigen jeugd die dit jaar zijn entree maakt op het hoogste niveau. Mooi samenspel tussen Van der Avoird en Oliva Sialau wordt beloond met een try van de laatstgenoemde. Ook de conversie van Leon Koenen is raak: 37-7.

Een daaropvolgende aanval van Haarlem wordt afgeslagen. De verdediging van DIOK geeft geen krimp. Sterker nog, DIOK pakt het initiatief over en Van der Avoird scoort voor de vierde maal. Pim van Dam benut vervolgens de conversie: 44-7. Iets later is het weer raak. Nadat de lijn prachtig is uitgespeeld weet Stefan Noort de bal behendig over de lijn te leggen, de lastige conversie van Van Dam is raak en bepaalt daarmee de eindstand: 51-7.

Tekst loopt door onder de foto

Stefan Noort op weg naar zijn try

Terug in de rugby-flow komen
De uitslag geeft Head of Rugby Andy Egonu geen reden tot klagen: “Het is een goed resultaat om de competitie mee te starten. Het team van Haarlem had een sterk voorwaartsen pack en leverde op een heel aantal momenten goede competitie. We hadden wellicht nog twee extra try’s kunnen scoren in de eerste helft, maar door fouten van onze kant en goed spel van de tegenstander slaagden we daar niet in.”

Egonu merkt wel dat ‘de jongens weer in de rugby-flow moeten komen, maar dat gaat de goede kant op’. “We hebben een aantal mooie team try’s gemaakt en dat was precies wat we deze week hebben geoefend. Over het geheel genomen ben ik zeer tevreden met de uitslag, maar we moeten onszelf deze week verder verbeteren, want de wedstrijd tegen de Bassets volgende week wordt een uitdagende!”

Stand in de voorjaarscompetitie
Na deze eerste wedstrijd voert DIOK de lijst om de voorjaarscup aan. Volgende week speelt de hoofdmacht van DIOK om 14.30 in Sassenheim uit tegen The Bassets, die in Den Bosch met 5-21 wonnen. RC ’t Gooi bleek in eigen huis nipt beter dan The Hookers. De stand daar eindigde op 33-31. In totaal doen er 11 Ereclasse clubs mee aan de voorjaarscompetitie.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×