(Archieffoto: Chris de Waard).

Zeventien miljoen voor stamcelonderzoek LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt 17 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds voor een pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde. Het kabinet stelt in totaal 56 miljoen euro beschikbaar voor stamcelonderzoek. Een groot deel hiervan gaat naar Netherlands Center for the Clinical Advancement of Stem Cell and Gene Therapies en het stamcel- en orgaan-op-chip-hotel van het LUMC. De afdeling van het Leidse ziekenhuis onderzoekt de mogelijkheden van regeneratieve geneeskunde in de strijd tegen chronische ziekten.

“Regeneratieve geneeskunde beoogt de functie van falende weefsels of organen te herstellen of zelfs volledig te vervangen. Daardoor is levenslange behandeling van symptomen niet meer nodig. Maar, het ontwikkelen van deze technologie├źn is complex. Er wordt gewerkt met levende menselijke materialen, zoals cellen en weefsels, waardoor het ontwikkelproces moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen. De academische instellingen en bedrijven die nu aan deze technologie├źn werken, hebben hier nog niet de juiste middelen voor”, legt een woordvoerder van het LUMC uit.

De subsidie vanuit het Nationaal Groeifonds geeft volgens de onderzoekers een enorme impuls aan de ontwikkeling van hun onderzoek.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×