(Foto: Pixabay).

Tafeltje-dek-je Zoeterwoude stopt, gemeente belooft alternatief

Na bijna 40 jaar bezorgen de vrijwilligers van Tafeltje-dek-je op vrijdag 30 april voor het laatst hun maaltijden in Zoeterwoude en Stompwijk. Verpleeghuis Emmaus, dat het voedsel levert, kan niet langer voldoen aan de strenge HACCP regels en ziet zich gedwongen om te stoppen. De gemeente betreurt het besluit, maar heeft er vertrouwen in dat er tijdig een alternatief voor de 45 gebruikers van de dienst gevonden wordt.

“Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur van de voeding soms te laag is op het moment dat het bij de cliënten wordt bezorgd”, verklaart wethouder Ruud Bouter het besluit van het verpleeghuis. In eerste instantie ging Bouter het gesprek met Emmaus aan. “Ik had er vertrouwen in dat we dit met elkaar konden oplossen. Emmaus heeft een prachtige nieuwe keuken waarin speciale voorzieningen zijn getroffen voor het klaarmaken van de Tafeltje-dek-je maaltijden. Voor het warm bezorgen van de maaltijden zijn allerlei oplossingen te bedenken”, vertelt hij.

Ondanks dat Bouter een ‘goed gesprek’ met de clustermanager van het verpleeghuis heeft gehad, blijft Emmaus bij haar besluit. “De huidige situatie wordt per 1 mei niet voortgezet. Ze stoppen er mee”, aldus Bouter. De wethouder en het verpleeghuis hebben wel afgesproken dat beide partijen zich zullen inzetten voor een goede overdracht aan een nieuwe partij.


Wethouder Ruud Bouter in gesprek met Robbert Beurse over het stoppen van Tafeltje-dek-je.

In de regio zijn er verschillende partijen die dit soort maaltijden aanbieden. Bouter is met een aantal van hen het gesprek aangegaan over de mogelijkheden. Bouter: “Hierbij kijk ik natuurlijk naar de prijs en ervaring in de regio, maar we willen ook graag weten wat de cliënten zelf graag willen en nodig hebben. Met mantelzorgers, kinderen en cliënten zelf brengen we eerst de wensen in kaart om een passende maatoplossing te kunnen leveren.”

Tegemoetkoming
De nieuwe aanbieder van de maaltijden rekent misschien een hoger bedrag. Daar is ook de gemeente zich van bewust. “Het wordt misschien iets duurder. Dat kunnen we niet voorkomen”, stelt Bouter. Cliënten die van een bijstandsuitkering rondkomen kunnen een beroep doen op de gemeente. De wethouder zegt toe dat zij een tegemoetkoming zullen krijgen.

Signaleerfunctie
Een dienst als Tafeltje-dek-je heeft naast het verzorgen van maaltijden nog een maatschappelijke functie. “De bezorgers zien iedereen even kort. Het zijn vaak dezelfde mensen en maken even een praatje. Zij hebben het als eerste door wanneer er iets niet goed gaat”, zegt Bouter. De wethouder weet dat een nieuwe maaltijdbezorger wellicht minder tijd voor een gesprekje heeft of vaker wisselt van personeel. “Die signaleerfunctie vinden we wel erg belangrijk en mag niet verloren gaan. We zijn dan ook in gesprek met welzijnsorganisatie Zoeterwoude voor Elkaar om te kijken of zij hier meer in kunnen betekenen”, belooft hij.

Onrust
Tijdens de laatste raadsvergadering, op 29 maart, zorgde de kwestie voor onrust. Fractievoorzitter van Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ), Thea van der Kooi, wilde van het college weten welke mogelijkheden er voor een doorstart van Tafeltje-dek-je zijn. Omdat wethouder Ruud Bouter onverwachts afwezig was en er geen overdracht van het dossier had plaatsgevonden, besloot voorzitter Arjan Bakx dat de vragen van Van der Kooi moesten wachten tot de volgende samenkomst van de gemeenteraad. “Volgens spelregels heeft hij gelijk. Maar wachten tot eind april heeft geen zin. Ik ben erg teleurgesteld”, verklaarde de fravo van SBZ na afloop.

Inwoners van Zoeterwoude en Stompwijk die gebruik maken van de maaltijddienst hoeven zich volgens Bouter geen zorgen te maken. “Dit is een primaire voorziening. Ook na 1 mei krijgen deze mensen gewoon te eten, daar zorgen we voor. Al moet ik zelf in de keuken gaan staan”, grapt hij.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×