Illustratie van 'Ode aan de nachtegaal'.

'Ode aan de nachtegaal' door natuurliefhebber Dick de Vos

Oud-raadslid en natuurgids Dick de Vos heeft een boek geschreven over de nachtegaal, een bescheiden vogel met een onopvallend verenkleed. “Zijn virtuoze zang is door de eeuwen de inspiratiebron geweest van talloze dichters, musici en kunstenaars”, licht KNNV Uitgeverij toe. De Vos duikt diep in de cultuurgeschiedenis en de symboliek van deze iconische vogel.

De lezer maakt in het boek ‘Ode aan de nachtegaal’ kennis met de biologie van de nachtegaal en zijn verwanten, zijn verspreiding en de finesses van zijn zang. Maar de nachtegaal wordt ook geportretteerd als liefdesvogel, christelijk icoon en als symbool van de lijdende dichter. “Hij laat zich niet snel zien, maar des te meer horen.”

Het boek zit vol weetjes en anekdotes. “Zo lezen we over het verband tussen nachtegalenzang en klaagliederen van de oude Grieken, over kanaries die nachtegalen imiteren, troubadourspoëzie en de ondergang van de Katharen.” Ook komt de nachtegaal in de Perzische mystiek aan bod en kom je te weten hoe de nachtegaal in alle landen heet.

‘Ode aan de nachtegaal’ is rijk geïllustreerd en prachtig vormgegeven, en geschreven in een vlotte stijl met aanstekelijk enthousiasme. Het is vanaf 7 mei te koop bij de boekhandel.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×