(Impressie: Gemeente Leiden).

Ankerpark krijgt kunstzinnige schoorsteen

Als herinnering aan de N.V. Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij wordt in het onlangs gerenoveerde Ankerpark een kunstwerk geplaatst dat de in 1978 opgeblazen schoorsteen van ‘de Grof’ verbeeldt. Het gaat om een kunstwerk dat permanent een plek in het park zal krijgen. Het wordt gebouwd door de GKB Groep uit Barendrecht. Het bedrijf dat ook tekende voor de Singelparkpoorten.

Belangrijke zware industrie in Leiden. De Grofsmederij op de plek waar nu het Ankerpark ligt. Vernoemd naar een belangrijk product dat ter plaatse werd gemaakt. In 1978 werd de schoorsteen opgeblazen. De Grof was toen al dicht.

Het vijftien meter hoge bouwsel past niet binnen het bestemmingsplan, maar de Leidse gemeenteraad ziet er geen kwaad in, zo bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling. Ook kwamen er vanuit de stad geen bezwaren tegen de komst van de schoorsteen. De stomp van de oude schoorsteen is bewaard gebleven en rond de sokkel van de voormalige fabrieksschoorsteen wordt de stalen constructie opgebouwd.

In het huidige Ankerpark werd in 1837 de Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij gevestigd. De belangrijkste resten van de Grofsmederij zijn het fundament van de grote schoorsteen en  de harde oeverwal van de singelgracht. Na afbraak van de gebouwen van de Grofsmederij in 1978 is het huidige park aangelegd. Inclusief de hoge aarden wal die verwijst naar de 17e eeuwse stadswallen.

Eigentijds kunstwerk
Het plan bestaat uit de bouw van een stalen constructie in de vorm van een schoorsteen van vijftien meter hoog. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het ontwerp voor het Ankerpark en geeft op de plek van de voormalige schoorsteen uiting aan het industriële verleden van de locatie. De schoorsteen wordt teruggebracht op een meer hedendaagse wijze. Op die manier zal de schoorsteen volgens de gemeente deel uitmaken van de ‘innoverende stad’.

 

De stomp van de verloren gegane schoorsteen en het ontwerp en de verbeelding van de nieuwe artistieke schoorsteen-verbeelding.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×