Zicht op de Kaasmarkt vanaf de Oude Rijn als de kadewoningen wel gebouwd worden. Het is een schrikbeeld voor omwonenden. (Impressie: Gemeente Leiden).

Vrijwel zeker geen woningbouw langs water Kaasmarkt

De Kaasmarkt wordt mogelijk een groen binnenstadspark aan het water. De melden de wethouders Spijker (D66) en North (GroenLinks) vandaag in een gezamenlijke toelichting op het voorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Of eigenlijk voorstellen. Het college legt de raad namelijk twee opties voor. Eén met de bouw van herenhuizen langs het water en eentje zonder extra bebouwing. “GroenLinks kiest voor geen kadewoningen”, zegt raadslid Ivo van Spronsen. “D66 neigt ook naar geen bebouwing”, laat raadslid Sander van Diepen van die partij weten. De derde collegepartij, de PvdA, houdt vooralsnog wel vast aan de bouw van de kadewoningen. Dat meldt duoraadslid Arjen Liemburg

Hoe het nieuwe plein er precies uit gaat zien wordt nader uitgewerkt als de raad een keuze heeft gemaakt. Bij de herinrichting van de Kaasmarkt verdwijnt in elk geval het gros van de parkeerplaatsen. Er blijven er maximaal 25 over. Het gaat daarbij onder meer om enkele plekken voor invaliden en ook voor elektrische (deel)auto’s. Ook voor de eigenaren van garageboxen die uitkomen op het plein blijft het mogelijk om hun auto’s daar in te parkeren. Het plein moet sowieso behoorlijk groen worden. Een motie van die strekking werd eerder al door de Leidse gemeenteraad aangenomen. Dus ook als er kadewoningen er wel komen.

Op de hoeken van het plein worden de komende jaren wel bouwplannen gerealiseerd. Het gaat daarbij om een fikse opknapbeurt van de Kaasmarktschool. De huidige gebruikers, veelal kunstenaars, onderzoeken momenteel of ze die herontwikkeling zelf ter hand kunnen nemen. Voor de hoek met de Middelweg worden plannen gemaakt voor woningen achter de hoge gemetselde muur en bij de Koppenhinksteeg is architect Hans Bakker van Atrium Vastgoed nog in gesprek met de gemeente over de appartementen die hij daar wil bouwen.

Koppenhinksteeg
De raad haalde daar eerder een bouwlaag uit de plannen, waardoor het volgens Bakker niet haalbaar is om er mooie woningen te realiseren. “U dwingt mij dan om de goedkoopste etage te laten vervallen want de begane grond en het dak moeten altijd. Dan kan het niet meer uit”, hield hij de raadscommissie vorige maand voor. Hij beloofde om de kosten en opbrengsten inzichtelijk te maken en naar aanleiding daarvan wil het college die extra bouwlaag alsnog toestaan. “Ik zou het heel jammer vinden als we het plein mooi opknappen en de herontwikkeling nog jaren op zich zou laten wachten”, zegt wethouder Fleur Spijker daarover. “Maar de raad gaat erover en als we er niet uitkomen, komt in in de toekomst wellicht een andere ontwikkelaar voor die plek.”

Tekst gaat verder onder foto.

Beweeg de slider om de huidige situatie met de bouwplannen van het gedeelte van de Kaasmarkt op de hoek met de Hooigracht te vergelijken. (Foto: Rob van Dullemen).

Kadewoningen
De bouw van een rijtje flinke woningen langs het water van de Rijn is nu een optie geworden. Als de raad kiest voor de Kaasmarktvariant met bebouwing, dan wordt het hele rijtje geplande woningen gerealiseerd. De afgelopen periode heeft de gemeente verschillende varianten doorgerekend en daaruit blijkt dat minder woningen geen optie is. “Als we langs het water bouwen dan moet de kademuur, ongeacht het aantal woningen, worden verstevigd en dat is heel kostbaar”, zegt Spijker. De opbrengst van alle woningen is in dat geval nodig om zoveel mogelijk uit de kosten te komen.

De kaasmarkt wordt een groen park. De auto’s verdwijnen voor een groot deel naar de opgehoogde Haarlemmerstraatgarage die er over twee jaar 88 plekken bijkrijgt. (Foto’s: Chris de Waard).

Advertentie

Leiden Politiek Kaasmarktpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×