Nog veel positieve tests bij zestigplussers. (Foto: Rob van Dullemen)

Deze week minder corona, behalve in Zoeterwoude en ziekenhuizen

Eindelijk daalt deze week het aantal coronabesmettingen, landelijk en in de Leidse regio. Maar er zijn uitzonderingen: Zoeterwoude heeft een recordaantal nieuwe gevallen. En ook de ziekenhuizen zien nog geen daling.

Vorige week vrijdag en zaterdag zorgden nieuwe jaarrecords nog voor veel nervositeit bij ziekenhuizen. Want wat als die stijging in nieuwe besmettingen nog door zou gaan? Maar sinds zondag lijkt de gehoopte ‘afvlakking’ van de curve toch begonnen. Alleen in Brabant en Limburg dalen de cijfers nog niet – en in onze regio geldt dat dus voor Zoeterwoude.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Landelijk piekte het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen vorige week weer even boven de 9000. De laatste dagen schommelt dat aantal alweer rond de 7500, net als drie weken geleden. Met wekelijks ruim 275 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners blijft het risiconiveau nog steeds ‘zeer ernstig’, maar de daling biedt wel perspectief.

Zoeterwoude top-10
In ons deel van het land is een daling van ongeveer vijftien procent zichtbaar. De grotere GGD-regio Hollands Midden heeft nu evenveel besmettingen als zes weken geleden, maar de besmettingsgraad blijft nog wel iets hoger dan het landelijke gemiddelde.

De Leidse regio, waar de besmettingen vorige week nog piekten op ruim 300 per honderdduizend inwoners, ziet dit aantal nu dalen naar 250. Vooral in Leiderdorp en Oegstgeest houdt het virus zich nu rustig. De cijfers van vrijdag waren bij afronding van dit bericht overigens nog niet bekend.

Heel anders is de situatie in Zoeterwoude. Dit dorp telde de laatste zeven dagen 45 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Op de slechts negenduizend inwoners komt dit neer op ruim 500 gevallen per honderdduizend inwoners – goed voor een plaats in de landelijke top-10 van gemeenten met de meeste besmettingen.

Het is nog niet bekend of er in Zoeterwoude sprake is van één duidelijke virusuitbraak, zoals in september het geval bleek bij de brouwerij van Heineken.

Thuis aan zuurstof
De ziekenhuizen zien het aantal coronapatiënten nog niet dalen. Gisteren waren er voor het eerst sinds 7 januari landelijk meer dan 2700 bedden door corona bezet. De zeshonderd patiënten die thuis liggen met zuurstof en op afstand gevolgd worden zijn hierin niet meegeteld. Diverse ziekenhuizen hebben personeel gevraagd af te zien van meivakantie.

Ook de Leidse regio telt deze week veel ziekenhuisopnames. In de eerste drie dagen van de week ging het al om zes nieuwe patiënten. Dat is vergelijkbaar met het recordaantal van 14 opnames in één week dat eind maart geteld werd.

Vaccinatierace
De versoepelingen van deze week waren mede gebaseerd op de verwachting dat de massale vaccinatie nu snel tot minder ziekenhuisopnames zou leiden. In de woorden van premier Mark Rutte was dit ‘spannend’ en die voorspelling komt tot nu toe wel uit.

De vaccinatiecampagne is steeds meer een race tegen de klok: tegen het oprukken van nieuwe virusvarianten, tegen de gevolgen van coronamoeheid en terrasbezoek en dus tegen de dreiging van toch weer meer ziekenhuisopnames.

Na een flinke versnelling in het begin van de maand is die vaccinatierace de laatste tien dagen toch weer wat vertraagd. Nog los van een correctie die het RIVM vorig week in haar schattingen maakte, lukt het ook deze week niet om het streefaantal van 100.000 prikken per dag te halen. Toch zijn er intussen 5,3 miljoen prikken gezet; dat is ruim twee keer zo veel als eind maart.

Zestigplussers
Hoewel de ziekenhuizen melden dat er nu meer coronapatiënten onder de zestig binnenkomen, blijft de stroom zestigplussers met Covid-19 aanzienlijk. Uit het dashboard van de GGD Hollands Midden blijkt zelfs dat het percentage positieve testuitslagen bij deze groep het hoogste is van alle leeftijdscategorieën: bijna 15 procent, tegen een gemiddelde van 10,5 procent.

Dit hoge aantal besmettingen en ziektegevallen laat zien dat de vaccinatiecampagne na bijna vier maanden nog steeds maar beperkt effect heeft. De besmettingen onder tachtigers en zeventigers zijn wel sterk gedaald, maar de groep tussen de 60 en 70 wordt nog volop geraakt.

Wegblijven
Eén verklaring zal zijn dat onze regio landelijk gezien laat aan de beurt was met de vaccinatie van mensen tussen de 60 en 65. Een flink deel van deze groep is of wordt pas dezer dagen opgeroepen voor een eerste prik en veel anderen krijgen pas in juli hun tweede prik.

Maar een ander deel van deze groep bleef weg toen ze het AstraZeneca-vaccin konden krijgen. Zij blijven kwetsbaar. En hoeveel van de mensen zich de komende weken alsnog laten vaccineren, zal volgens epidemiologen mede bepalend zijn voor het aantal ziekenhuisopnames.

Verdedigingsmuur
Tegelijk werd vandaag nog een ‘gat’ in de verdedigingsmuur tegen het virus zichtbaar. Een verpleeghuis in het Gelderse plaatje Wehl, waar vrijwel alle inwoners gevaccineerd zijn, werd verrast door een virusuitbraak. Maar liefst 12 van de 29 inwoners bleken positief.

Geen van deze ouderen is tot nu toe ernstig ziek geworden, dus het vaccin lijkt wel bescherming te bieden tegen ernstige ziekte. Maar het blijft, in elk geval voor kwetsbare ouderen, dus mogelijk om nog besmet te raken en anderen te besmetten.

Het volledig uitbannen van het virus wordt daarmee een slag moeilijker en iedereen die niet gevaccineerd is, blijft zonder beschermingsmiddelen kwetsbaar.

Dit is het 130e en laatste artikel binnen het project “De coronamarathon”, dat werd ondersteund door het Leids Mediafonds. De auteur blijft als vrijwilliger op een lager pitje bijdragen aan de coronaverslaggeving van Sleutelstad  

Leiden Leiderdorp Maatschappij Nieuws Oegstgeest Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×