Bij sommige studentenflats lopen de verwarmingskosten de spuigaten uit. (Foto Sleutelstad).

Hoge verwarmingskosten in nieuwe studentenhuizen niet echt duurzaam, vindt D66

Veel studenten van het Omegaplantsoen zijn ontevreden over de verwarmingsinstallatie van hun studentenflat. Per maand betalen de studenten  hoge warmtekosten. Deze kosten lopen soms zo op, dat studenten er liever voor kiezen om de verwarming uit te laten. D66-raadsleden Sander van Diepen en Antje Jordan hebben over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Volgens de verhuurder, studentenhuisvester DUWO, zijn de hoge vaste kosten het gevolg van duurzame keuzes die zijn gemaakt bij de bouw van deze flats. Maar D66 vindt het onwenselijk dat de kosten worden doorgeschoven naar de huurder. De studenten zitten namelijk contractueel vast aan warmteleverancier Eteck doordat DUWO het project kocht van een projectontwikkelaar die de overeenkomst met Eteck sloot. Dat het beter kan bewijzen andere studententorens bij Lammenschans. Daar is gekozen voor andere installaties en betalen studenten per kwartaal een veel schappelijker rekening.

Duurzaamheid en betaalbaarheid moet met elkaar in evenwicht zijn, vindt D66. Volgens Jordan zijn hoge warmtekosten vaak een gevolg van een verkeerde investering. “Het is van belang dat er een echt duurzame keuze wordt gemaakt bij nieuw-of verbouw. Wanneer er wordt gekozen voor hele lage investeringskosten, kan dit uiteindelijk zorgen voor hoge gebruikerskosten en die komen dan op de rekening van de student.” D66 wil dat het stadsbestuur uitzoekt of zij kan voorkomen dat dit soort keuzes in de toekomst worden gemaakt.

 

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×