Directeur Meta Knol voor de wand in het Leiden 2022-onderkomen aan de Haagweg 4. De enorme kalender aan de muur wordt steeds verder ingevuld.

Twee ton voor wijkenprogramma Leiden City of Science

In 2022 is Leiden gaststad van het meerdaagse congres EuroSciense Open Forum (ESOF). Maar vooral de bijbehorende titel ‘Europese wetenschapsstad van het jaar’ gaat er het hele jaar voor zorgen dat iedereen bij Leiden 2022 wordt betrokken. De gemeente stelt daarvoor twee ton beschikbaar.

Volgend jaar staat Leiden dus in het teken van de wetenschap. Op elk niveau. Om de hele stad zoveel mogelijk bij het programma te betrekken, komt er een uitgebreid programma in alle wijken en buurten in Leiden en directe omgeving. Zo is er elke dag wel ergens iets te merken van het project ‘Kennis door de Wijken’ met als motto ‘elke dag een stukje wijzer’. Om iedereen mee te nemen in alle projecten komt er in 2022 onder andere een jaar lang een speciaal radioprogramma bij Sleutelstad.

De gemeente Leiden ondersteunt het wijkenprogramma met een bijdrage van tweehonderdduizend euro. Een ruimte meerderheid in de Leidse gemeenteraad stemde daar afgelopen donderdagavond mee in. “Het doel is om iedereen kennis te laten maken met wetenschap. kennis, kunst en kunde en het dagelijks nut ervan, en om de nieuwsgierigheid te prikkelen”, zo kregen de raadsleden te horen. Leiden 2022 moet op die manier als het ware door de hele stad gedragen gaan worden.

Eerder stelde Leiden al een half miljoen beschikbaar voor de organisatie van Leiden 2022. Met de twee ton die daar nu bijkomt, betaalt de gemeente zo’n tien procent van de doelbegroting van de organisatie. Voor een deel van het benodigde geld lopen nog allerlei aanvragen ‘in Europa’. Ook andere kennispartner dragen financieel flink bij. Waarschijnlijk wordt pas na de zomer duidelijk over hoeveel geld directeur Meta Knol en haar organisatie kunnen beschikken.

Wethouder Paul Dirkse vindt Leiden 2022 een geweldige kans voor de stad om de coronacrisis achter ons te laten. “We verwachten een enorme spin-off op het gebied van economie en werkgelegenheid in Leiden.”

Leiden Science European City of Science Leiden 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×