Investeerders kopen steeds meer woningen in Leiden. (Beeld Drone & Life).

Steeds meer woningen in Leiden gekocht door investeerders

Het aantal woningen in Leiden dat door investeerders is gekocht is het afgelopen jaar gestegen met 10.3 procent. Uit gegevens van mediapartner Omroep West en het Kadaster blijkt dat meer dan een kwart (26,7 procent) van de in 2020 verkochte woningen, naar investeerders ging. In totaal zijn dat 532 woningen.

Deze trend is al een aantal jaar gaande en zet nog altijd door. Ook in buurgemeenten worden steeds meer woningen door investeerders gekocht in plaats van door mensen die zelf in het huis gaan wonen. Met name in Oegstgeest nam het een vlucht. Daar werden in 2020 ten opzichte van 2019 13,4 procent meer huizen verkocht aan investeerders. In totaal zijn dat 134 huizen, 23,6 procent van de totale verkoop.

In Voorschoten gingen er 40 woningen naar investeerders. Dat is 11,2 procent van de totale verkoop in 2020. En in Leiderdorp bedroeg dat 36 woningen. 8 procent van de totale verkoop. In beide gemeenten was dit ten opzichte van het jaar ervoor een stijging van 1 procent. Alleen over de gemeente Zoeterwoude  kon het kadaster geen betrouwbare cijfers verstrekken omdat in 2020 minder dan 10 huizen zijn aangekocht door investeerders.

Goedkopere wijken
Uit analyse blijkt dat het percentage door investeerders gekochte woningen significant hoger is in gemeenten waar de gemiddelde WOZ-waarde, de waarde van een woning, lager ligt. Dit werd eerder ook al geobserveerd door het Kadaster en wordt verder bevestigd als je kijkt in welke wijken het aandeel van beleggers het hoogst is.

Investeerders roeren zich vooral in goedkopere wijken omdat ze dan minder geld nodig hebben om te beginnen met investeren. Volgens directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, de vereniging voor particuliere vastgoedbeleggers, is ongeveer de helft van de huurhuizen in de vrije sector in handen van kleine verhuurders die zo bijvoorbeeld extra sparen voor hun pensioen.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft heeft nog een andere verklaring voor de populariteit van grootstedelijke wijken, waar vaak veel portiekwoningen staan: ‘De huizen zijn vaak makkelijker te verbouwen voor de verhuur.’ Maar door de groeiende vraag hiernaar – ook vanuit woningzoekenden – lopen ook hier de huizenprijzen op. ‘Daardoor zie je dat investeerders steeds meer uitwijken naar gemeenten buiten de grote stad.’

Zelfbewoningsplicht
Meer particuliere investeerders op de markt leidt volgens het Kadaster waarschijnlijk tot hogere huizenprijzen. In verhouding tot het aantal woningzoekenden is het aanbod al niet groot. Als beleggers zich dan ook in de woonstrijd mengen, raakt het nog meer uit balans. Deze toenemende krapte is ook de reden dat de overheid het kopen van huizen minder aantrekkelijk heeft gemaakt voor particuliere investeerders. Zo betalen zij sinds 1 januari meer belasting. Voor de aankoop van nieuwbouwwoningen heeft Leiden een zelfbewoningsplicht ingesteld.

Een krappe woningmarkt is vooral lastig voor starters, die vaak nog weinig spaargeld hebben, maar volgens woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster is het een misverstand dat particuliere beleggers altijd de huizen kopen waar starters willen wonen. ‘Starters kopen vaak wat grotere woningen en ontlopen investeerders daardoor een beetje.’

Ook Peter Boelhouwer en Laurens van de Noort nuanceren het beeld dat de woningnood wordt veroorzaakt door de inmenging van investeerders. Zij wijzen erop dat er in de afgelopen jaren vooral te weinig is gebouwd en dat er ook meer huurwoningen nodig zijn.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×