Naturalis Biodiversity Center wint European Museum of the Year Award. (Foto: Chris de Waard).

Na Boerhaave, nu Naturalis Europees Museum van het jaar

Leidse musea scoren goed in Europa. Nadat in 2019 Rijksmuseum Boerhaave werd verkozen tot Europees Museum van het jaar valt die eer nu Naturalis Biodiversity Center te beurt. The European Museum of the Year Award is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. Donderdagmiddag werd tijdens de online ‘Award Ceremony’ het heugelijke nieuws aan Naturalis bekend gemaakt. “En wat zijn we trots!”, zegt algemeen directeur Edwin van Huis.

De internationale jury noemt het museum een van de grootste in zijn soort met indrukwekkend onderzoek en diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht. “Het is niet alleen een organisatie met een lange geschiedenis, maar ook met een wendbaar vermogen om zich te transformeren. Het is een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen en een veelvoud aan openbare diensten en evenementen. Als zodanig is het een zeer populair museum dat bezoekers op boeiende manieren betrekt, en ons uitnodigt om sterke emoties te voelen over de wereld die ons allemaal verbindt, en na te denken over hoe we de schoonheid ervan kunnen beschermen, de biodiversiteit kunnen behouden en geïnformeerde en verantwoordelijke burgers kunnen zijn met betrekking tot klimaatverandering”, aldus de jury.

  • Algemeen directeur Edwin van Huis. (Foto: Koen Mol).
    Algemeen directeur Edwin van Huis. (Foto: Koen Mol).
  • Skelet van een Mammoet. (Foto: Koen Mol).
    Skelet van een Mammoet. (Foto: Koen Mol).
  • Publiekslieveling Trix. (Foto: Chris de Waard).
    Publiekslieveling Trix. (Foto: Chris de Waard).

Museumdroom
Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center vindt het geweldig dat Naturalis via deze prijs internationaal erkend wordt. “Bedankt! Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

In augustus 2019 opende Naturalis de deuren van het nieuwe museumgebouw. In slechts vier maanden tijd bezochten 275.000 mensen het nieuwe Naturalis. De jaren daarvoor was het museum gesloten in verband met de verbouwing en uitbreiding. In 2015, het laatste hele jaar dat het museum in de oude vorm geopend was, bezochten 345.000 mensen het museum. Dat was destijds een recordaantal. Als gevolg van het coronabeleid moest ook Naturalis kort na de opening van het nieuwe museumgebouw weer de deuren sluiten. Van Huis: “We kunnen niet wachten tot we weer bezoekers mogen ontvangen, en de schoonheid van onze collectie weer aan het publiek kunnen tonen.”

Advertentie

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×