Sleutelstad lanceert Leidens eerste Engelstalige talkshow 'Hello Leiden'

Komende zaterdag is het zover: de eerste aflevering van het nieuwe programma ‘Hello Leiden’ wordt uitgezonden. Dit is een Leidse primeur, want nooit eerder verscheen er een Engelstalig programma op Leidse televisie. ‘Hello Leiden’ geeft een podium aan de niet-Nederlandse inwoners van Leiden om hun ervaringen, verhalen en perspectieven op de kaart te zetten.

Het overkoepelende doel van ‘Hello Leiden’ is om bruggen te slaan tussen de relatief ‘nieuwe’ en de Nederlandse Leidenaren. Het project is bedoeld om de kloof tussen de Leidse nieuwkomers en de inheemse Leidenaren te overbruggen door middel van gesprekken, samenwerking, zinvolle discussies en het doorbreken van wederzijdse vooroordelen en stereotyperingen.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Charlotte Povel over ‘Hello Leiden’.

In de afgelopen jaren is het aantal internationals in de Leidse regio flink gestegen. Vluchtelingen, verbannen journalisten, expats en internationale studenten vestigden zich in groten getale in Leiden, maar zij hadden tot nu toe geen stem in het Leidse medialandschap. Dit is één van de redenen waarom Nederlandse Leidenaren en internationals vaak maar weinig met elkaar te maken hebben. ‘Hello Leiden’ geeft deze stille groep de kans om hun ervaringen te delen en biedt de Nederlandse Leidenaren zodoende een kijkje achter de schermen van het leven van een uitheemse Leidenaar.

Inspiratiebron
Het idee voor het programma komt van een gevluchte journaliste uit Azerbeidzjan, Zamira Abassanova. Zij woont sinds twee jaar in Leiden en neemt de rollen van projectleider en presentatrice op zich. Zij weet uit eigen ervaring hoe kostbaar vrijheid is en hoe belangrijk het is om je mening te geven zonder bang te hoeven zijn voor je eigen veiligheid. ‘Hello Leiden’ biedt verbannen journalisten en vluchtelingen niet alleen een podium om hun verhalen te delen, maar ook zeer welkome werkgelegenheid.

“Verbannen journalisten behoren tot de meest kwetsbare gemeenschappen in niet-Engelssprekende landen”, aldus Abassanova, die ook als podcastmanager voor LeidsCement werkt. “Strikte integratieregels en een gebrekkige Nederlandse taalvaardigheid leggen hen meestal lange tijd lam, tot op het punt waarop zij zich gedwongen voelen om op de arbeidsmarkt te zoeken naar een compleet andere baan. Hun fascinerende journalistieke carrière kunnen zij op hun buik schrijven en dat is ontzettend zonde van hun talent en ervaring.”

Van probleem naar kans
Abassanova begon met het uiteenzetten van verschillende ideeën, waaronder het opzetten van een eigen persbureau en het lanceren van onder andere digitale residentieprogramma’s. Om een dergelijk project op korte termijn te realiseren, nam ze contact op met verschillende kopstukken in de Nederlandse journalistieke wereld. “Ik ben in gesprek gegaan met prof. dr. Jaap de Jong (Universiteit Leiden), Chris de Waard (Sleutelstad TV), Gijsbert van Es (NRC), Hans Ariens (Volkskrant), Frits Bruins (ICORN Leiden) en Helge Lunde (ICORN Noorwegen) over dit probleem en hoe we dat op korte termijn kunnen omzetten in een oplossing”, vertelt Abassanova. “Met de hulp van De Jong, hoofdredacteur Chris de Waard en het harde werk achter de schermen van een aantal verbannen journalisten, beginnen we nu aan een geweldig project, waarvan we hopen dat het een fulltime baan wordt voor de verbannen journalisten die in ons team werken.”

Uitzending
‘Hello Leiden’ wordt elke zaterdagavond uitgezonden op Sleutelstad TV en de Sleutelstad website om negen uur ’s avonds. De voertaal is Engels, maar om ook het Nederlandse publiek tegemoet te komen, heeft het programma Nederlandse ondertitels. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en volg ‘Hello Leiden’ op Facebook, Twitter en Instagram.

Ken jij of ben jij een international die zijn of haar ervaringen, verhalen of invalshoek wil delen? Meld dan jouw interesse via dit formulier! Voor vragen, opmerkingen of tips kan je terecht bij helloleiden@sleutelstad.nl.

Advertentie

Cultuur Maatschappij Regio Hello Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×