(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden in eerste play-offwedstrijd wel langs BAL

Het is ZZ Leiden in de eerste ronde van de play-offs wel gelukt om te winnen van Basketbal Academie Limburg. Twee weken geleden gingen de Leidenaren in Weert nog onderuit tegen de ploeg, waarmee de kans op de beker werd verspild. Met een 77-86 overwinning staat de ploeg van coach Geert Hamming nu op 1-0, maar komende dinsdag zal er opnieuw moeten worden geknokt.

In de bekerwedstrijd waren Quatarrius Wilson (29 punten, 10 rebounds) en Sander Hollanders (22 punten, 6 uit 7 drietjes) de grote plaaggeesten van Zorg en Zekerheid Leiden. Het spreekt voor zich dat de Leidse verdediging zich nadrukkelijk op deze twee spelers concentreerde. Toch was de start voor de verrassende winnaar van de DBL Cup 2021. Trevor Jasinsky nam 11 van de eerste 15 punten voor zijn rekening en dat zorgde voor een 15-9 voorsprong voor de Limburgse formatie.

Rake vrije worpen
Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong waren de spelers die Zorg en Zekerheid Leiden in sneltreinvaart naast de thuisploeg zette. Met name de vechtlust in de rebound deed de Leidse formatie goed. Zo werden er voor rust 12 aanvallende rebounds gepakt en dat is hetzelfde aantal dat Basketbal Academie Limburg (BAL) verdedigend pakte. Dat leverde veel second chance points op. Na zes minuten zette Nick King de Leidse ploeg weer op voorsprong. BAL bleef ondanks twee dunks van Nzekwesi nog goed volgen. Het eerste kwart werd afgesloten bij 23-26.

Ivan Simic bracht met een drietje beide partijen op gelijke hoogte, maar daarna volgde een 0-9 run van Zorg en Zekerheid Leiden. BAL wist het gat nog wel te verkleinen tot 35-39, maar een and-1 van Marijn Ververs (na een steal op Roel van Overbeek) en wederom een dunk van Nzekwesi zorgde weer voor wat meer verschil. De Jong bracht met twee rake vrije worpen de ruststand op 40-48.

Technische fouten
In de eerste fase van de tweede helft waren de punten voor beide ploegen erg duur. In de eerste vier minuten tekenden beide partijen voor vier punten. Via Michael Finke en De Jong liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een voorsprong van 12 punten: 44-56 halverwege het derde kwart. Met nog 22 seconden te gaan in het derde kwart werd de marge door een score van De Jong uit een aanvallende rebound vergroot naar 13 punten: 55-68.

Tussen het derde en vierde kwart in maakte Radenko Varagic, de coach van BAL, zich kwaad op de arbitrage. Dat kwam hem op twee technische fouten te staan en dus einde wedstrijd voor hem. Riley LaChance benutte een van de twee vrije worpen. Via een drietje van Giddy Potts werd het verschil weer op 13 gebracht: 59-72. Toch was de wedstrijd nog lang niet gespeeld. In vier minuten tijd scoorde alleen Finke een vrije worp, waardoor BAL zich terug in de wedstrijd knokte: 69-73.

Sleutelstad TV
Hammink pakte vervolgens een time-out, waarna Potts een drietje binnen knalde en vervolgens ook een lay-up na een lange pass van De Jong benutte voor 69-78. Balverlies en een tweetal geforceerde schoten verder was het 74-80. Luuk van Bree schudde met een schijnbeweging een verdediger van zich af om vervolgens een vrije driepunter raak te schieten. De Jong scoorde in de laatste minuut uit een aanvallende rebound op zijn eigen misser en Nzekwesi benutte één seconde voor tijd nog een vrije worp om er 77-86 van te maken.

Nzekwesi werd topscorer met 25 punten (11 uit 16 schot), De Jong kwam tot 17 punten (60% schot) en 9 rebounds. Bij BAL was Jasinsky goed voor 19 punten, maar kwamen Wilson (10 punten) en Hollanders (12 punten) niet aan hun hoge scores uit de bekerwedstrijd. Komende dinsdag gaat het tweeluik verder in Leiden, aanvang 20.30 uur. Die wedstrijd wordt woensdag om 20.00 integraal uitgezonden op Sleutelstad TV.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×