Twee windmolens in Zoeterwoude zijn recent opnieuw gebouwd. (Foto: Robbert Beurse).

Energiek Leiden wil gezamenlijk windmolens kopen langs A4

De stichting Energiek Leiden was al een tijd voorvechter van duurzame energie, maar met de oprichting van een coöperatie gaat het nu nog een stapje verder. Naast gesprekken over de energietransitie en hulp van energiecoaches, willen de leden namelijk ook gezamenlijk duurzame energie mogelijk maken. Twee windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude zijn daarvoor in beeld.

Coöperatie Energiek Leiden is een voortzetting van de stichting Energiek Leiden. Dat het nu een coöperatie is, betekent dat niet een bestuur, maar leden zelf bepalen welke projecten er worden aangepakt en hoe. “Wij vinden het heel belangrijk dat je als inwoner van Leiden iets over de energietransitie te zeggen hebt”, vertelt een van de initiatiefnemers Tjitske Veldkamp in Nieuws071. In Leiden is ze actief betrokken bij Duurzame Energie Merenwijk en daarnaast werkt ze voor verschillende opdrachtgevers die bezig zijn met de energietransitie.

250 euro
“Wij willen dat je mee kunt praten over waar de windmolens komen en dat je er misschien ook wel mede-eigenaar van kunt worden, zodat je er ook nog wat aan hebt.” Wie voor een klein bedrag lid wordt van de coöperatie kan aansluiten bij de aankoop van twee windmolens langs de A4, ook wel De Watergeuzen genoemd. De windmolens worden door een regionale coöperatie aangekocht en daarna over zowel bedrijven als bijvoorbeeld leden van Energiek Leiden verdeeld. Naast inspraak over de locatie, levert dat ook rente op de inleg op.

De eerste ronde om mede-eigenaar van een windmolen te worden loopt tot 30 juni. Voorwaarde is dat je lid bent van je lokale energiecoöperatie. “Vanaf 250 euro koop je eigenlijk een klein stukje windmolen. Als heel veel mensen dat geld aan de coöperatie uitlenen, kan de windmolen uiteindelijk worden gekocht”, aldus Veldkamp. Twee weken na de start zijn er volgens haar ruim duizend certificaten verkocht.

Klimaattafel
“De energietransitie gaat straks bij iedereen achter de voordeur gebeuren, daar willen wij ons ook tegenaan bemoeien”, legt Veldkamp de rest van de doelstellingen uit. Naast investeren in duurzame energie, wordt het via Energiek Leiden namelijk ook mogelijk om advies te krijgen van een energiecoach en om plaats te nemen aan de Klimaattafel. Daar denken bewoners, woningcorporaties, ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar na over de energietransitie. “Door lid te worden kun je je stem dus laten horen, samen kun je meer bereiken dan alleen.”

De coöperatie is naast Veldkamp opgericht door onder meer Rob Boerée (voorzitter van regiocoöperatie Rijnland Energie), Anne Marieke Schwencke (bestuurslid van Zon op Leiden), Tineke Mook (lid van de Werkgroep Leiden Aardgasvrij), Alfons Ramb (coördinator van de Leidse energiecoaches) en Henk Jan Visser (bestuurslid van Rijnland Energie).

Duurzaamheid Leiden Regio Zoeterwoude De Watergeuzen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×