ZZ Leiden verslaat BAL Weert ook in eigen huis en plaatst zich voor halve finale play-offs. (Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden stelt halve finale play-offs veilig na tweede zege op BAL

De Leidse basketballers zijn doorgedrongen tot de laatste vier in de competitie. Nadat twee weken geleden de ploeg uit Weert de Leidenaren nog uit het bekertoernooi knikkerde, was het ZZ Leiden dat twee keer in vier dagen te sterk was voor Basketbal Academie Limburg (BAL). In de eigen Vijf Meihal won ZZ Leiden dinsdagavond met 97-71.

De Leidse ploeg had zaterdag in Weert al met negen punten verschil gewonnen en had dus een goede uitgangspositie. Tot halverwege het tweede kwart bleef BAL nog goed volgen, maar daarna sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toe. Via een ruststand van 54-39 werd het uiteindelijk 97-71. Zaterdag beginnen de halve finales met een thuiswedstrijd tegen Landstede Hammers.

Bekijk de wedstrijd ZZ Leiden-BAL woensdagavond om 20.00 uur op Sleutelstad TV
 

Zorg en Zekerheid Leiden moest het dinsdagavond stellen zonder de geblesseerden Giddy Potts en Jamayro de Windt. Door het wegvallen van Potts kreeg Nick King een plaats in de basis toebedeeld. Dat liet de Amerikaan zich geen twee keer zeggen. Binnen drie seconden had King zijn eerste punten er al in liggen. Van de eerste dertien Leidse punten kwamen er acht op naam van King.

Scorerijk kwart
Mede door een drietje van Michael Finke liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 11-4. Basketbal Academie Limburg blijft echter altijd doorspelen, zo ook dit keer. Dankzij acht punten wist Trevor Jasinsky de Limburgers weer dichtbij te schieten: 18-16 na zes minuten spelen. Beide ploegen bleven volop scoren en al in het eerste kwart hadden beide formaties een speler in de dubbele cijfers: King met tien punten, Jasinsky één puntje meer. Het scorerijke kwart werd afgesloten bij een stand van 26-22.

Met een driepunter schoot Jeff de Vries BAL naar een 26-27 voorsprong, maar daarna werd het de Limburgers steeds lastiger gemaakt door Zorg en Zekerheid Leiden. Waar King nog door bleef scoren (halverwege al goed voor 16 punten), daar bleef Jasinsky in het tweede kwart droog staan. Een driepunter van Luuk van Bree zorgde voor het eerste gaatje: 37-32. Neil Masnic wist dat nog te pareren met een driepunter. Bij een stand van 42-37 kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Worthy de Jong en Riley LaChance door met een 10-0 run. Met een ruststand van 54-39 was de wedstrijd wel van alle spanning ontdaan.

Chaotisch
Hoewel het spel in het begin van de derde kwart van Leidse zijde ietwat chaotisch oogde, liep de voorsprong wel op. Een lay-up van De Jong en vijf punten op rij van een ontketende King brachten het verschil al snel naar twintig punten: 63-42. Ondanks wat scores van LaChance en Emmanuel Nzekwesi werd de voorsprong niet groter. Na drie kwarten gaf het scorebord 71-53 aan.

BAL bleef in het laatste kwart op een achterstand van twintig punten hangen, totdat LaChance en Marijn Ververs bommetjes lieten droppen. Zo werd het halverwege het vierde kwart 85-59. Coach Geert Hammink was inmiddels diep zijn bank op gegaan. In de laatste fase van de wedstrijd werd Nzekwesi vergezeld door Troy Koehler, Mees van ’t Hoff, Romano Sibilo en Max Pikaar. Van ’t Hoff had nog een pittige dunk in petto en ook Sibilo kwam nog tot scoren. Uiteindelijk werd het 97-71, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden zich feitelijk zonder al te veel moeite plaatste voor de laatste vier.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×