(Foto: Willem Zwanenburg)

Korfbalvereniging Pernix krijgt Koninklijke Erepenning bij 100-jarig bestaan

Korfbalvereniging Pernix werd dinsdag tijdens de viering van het 100-jarig bestaan nog eens extra verrast door locoburgemeester Paul Dirkse. Hij kwam de vereniging niet alleen namens de gemeente feliciteren, maar mocht ook de Koninklijke Erepenning uitreiken.

“Het is iemand die hier niet zo ver vandaan woont ook opgevallen dat jullie honderd zijn geworden. Hij heeft drie dochters. Weet iemand al over wie ik het heb?” Zo bracht de locoburgemeester het goede nieuws aan de vereniging. “Deze penning is alleen voor hele bijzondere sportclubs, gefeliciteerd!”

De Koninklijke Erepenning is een soort ‘lintje’, maar dan voor verenigingen. Ook hier gaat een uitgebreid proces aan vooraf. “Toen we 99 jaar waren, besloten we een poging te wagen”, vertelt voorzitter Tom van Alphen. “Je moet zelf het initiatief nemen en heel veel informatie aanleveren. Voor ons was het ook nog een verrassing of het was gelukt. Maar toen Paul zei dat hij wat extra tijd nodig had voor zijn toespraak, wist ik wel waarom.”

Vriendenclub
Niet iedere 100-jarige vereniging krijgt een erepenning van de koning. Waarom Pernix dan wel? “Ik denk dat iedere 100-jarige vereniging die geen rare dingen heeft gedaan in het verleden, wel in aanmerking komt”, zegt Van Alphen. Pernix zelf heeft nu een grote jeugdafdeling en in het verleden heeft de vereniging met dertien landtitels zeker ook in de korfbalwereld een rol gespeeld.

Maar er is iets anders dat de club volgens de voorzitter extra bijzonder maakt. “We zijn een hele hechte club, maar niet zó hecht dat je er als buitenstaander niet tussen komt. Een grote vriendenclub die bereid is andere mensen in die club op te nemen. Dat vind ik gewoon super positief.”

Roomburgerpark
Het komende jaar wordt het eeuwfeest nog op verschillende momenten gevierd, met als het goed is steeds meer fysieke mogelijkheden. Ondertussen wordt er ook alvast naar de volgende honderd jaar gekeken. Van Alphen: “Nouja honderd jaar is wel erg veel, maar we zijn zeker bezig met de toekomst. Als we toekomstbestendig willen zijn, moeten we ook naar maatschappelijke veranderingen krijgen en daarin mee bewegen.”

Om die woorden kracht bij te zetten, is Pernix met een initiatief gestart om samen met andere mensen en partijen rondom De Tuin van Noord naar de gebiedsontwikkeling te kijken. “Leiden-Noord is een uitdagingsgebied voor de gemeente en er gaat hier de komende tijd veel gebeuren. Verenigingen moeten daarbij een belangrijke rol spelen. Daar hebben we best al plannen voor en we hopen dan ook bij de gemeente een luisterend oor te vinden. Laten we alsjeblieft niet zo’n zelfde situatie als rond het Roomburgerpark krijgen, maar vanaf het begin samen tot de beste oplossingen komen”, aldus Van Alphen.

(Dronefoto: Annejet Bosman, overige foto’s: Willem Zwanenburg).

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×