Patty Zoet schrijft openhartig over de ivf-behandelingen die ze ondergaat om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. (Foto: Emile van Aelst).

Patty Zoet kon de woorden ‘pech gehad’ niet meer horen, ze schreef er een boek over

‘Nadat we ons huis hadden gekocht, groeide onze kinderwens’. Daarmee begint het verhaal van Patty en haar vriend Paul. Ze zaten middenin een verbouwing en maakten zich er druk over dat hun kind beter niet met Leidens Ontzet geboren kon worden. “Wat waren we naïef.”

“Ik wist al na een paar weken dat ik kinderen met hem wilde en hij gelukkig ook met mij”, vertelt Patty in haar huis in Leiden. “Bij mijn moeder had het ook wel even geduurd voordat ze mij en mijn zus kreeg, dus ik wist dat het wel eens wat langer kon duren.” Dat bleek een ‘understatement’. Patty en Paul gingen uiteindelijk de hele medische molen in en door. Al met al duurde het acht jaar.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Patty Zoet over haar Dagboek van een kinderwens: Pech gehad?

“Dit boek had ik graag zelf willen lezen toen we bezig waren met ivf”, zegt Patty die haar ervaringen heeft opgeschreven. “Ik heb wel boeken gelezen, maar die hadden altijd een happy end. Ja, het was een zwaar traject, maar uiteindelijk was er dan een prachtige zoon of dochter.” Bij Patty en Paul loopt dat anders. Na heel wat heftige behandelingen raakt Patty wel zwanger, maar bij de twintigweken-echo blijkt hun dochtertje niet levensvatbaar te zijn.

Jolijn

Patty voelt zich wel moeder van Jolijn, zoals Paul en zij hun kind genoemd hebben. “Ik ben vijf maanden zwanger geweest en ik heb van elke dag genoten, ik had het niet willen missen. Ik ben bevallen, we hebben haar een naam mogen geven en aangifte gedaan bij de gemeente. We zijn die dag ouders geworden van een dochter. We hebben alleen nooit voor haar mogen zorgen.”

Hoe dat hele traject verloopt, beschrijft Patty in haar boek Pech gehad? Dagboek van een kinderwens. Het is een vraag waar geen antwoord op komt. Het zinnetje dat ze te vaak heeft moeten horen. “Op een gegeven moment hebben we een punt gezet achter de pogingen om zwanger te worden. Het werd niet duidelijk waarom het niet lukte. Wij hadden pech, botte pech. Maar dat wilde ik wilde niet nog een keer horen van een arts.”

Dagboek van een kinderwens is een boek voor lotgenoten en hun naaste omgeving. “Ik wilde ons verhaal vertellen, over hoe zwaar het is en ook hoe klein de kans is. Maar een op de drie vrouwen die een ivf-behandeling ondergaat, wordt ook echt zwanger. Ik vind dat er te gemakkelijk over ivf wordt gedacht.”

Patty schrijft over alles wat erbij komt kijken, haar eigen fysieke ongemakken, de reacties van haar omgeving, de twijfels, de vreugde en het immense verdriet. Als ze Jolijn ten grave moeten dragen en uiteindelijk terug moeten naar hun lege huis. Een huis dat ze hadden verbouwd tot de ideale gezinswoning, die wachtte op trappelende kindervoetjes.

Terugzien
En dat is het uiteindelijk ook geworden, want Patty en Paul hebben een pleegdochter. Een prinses die van glitter en roze houdt, terwijl Patty zich vooraf had benoemd tot jongensmoeder. “Als ik naar haar kijk, verbaast het me hoeveel ik van ons terug zie in haar”, zegt Patty. “Acht jaar geleden wilden we heel graag een kind waar we onszelf in terug konden zien. Nu weten we dat een kind nooit van jou is, maar van zichzelf. Onze kinderwens is alsnog in vervulling gegaan.”

Het boek Pech gehad? Dagboek van een kinderwens is bij Patty Zoet te bestellen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×