(Video: Robbert Beurse).

Ontknoping Het Dappere Dorp: 'De geesten zijn tot rust gebracht'

Inwoners van Zoeterwoude kwamen zaterdag om beurten bijeen op het Dorpsplein voor de ontknoping van dorpsspel ‘Het Dappere Dorp’. Vier weken lang voerden zij opdrachten uit die met de geschiedenis van Zoeterwoude te maken hadden. De antwoorden onthulden waar en wanneer de finale plaatsvond.

Het spel ontstond nadat er begin april meldingen in de media verschenen over onverklaarbare gebeurtenissen in de nieuwbouwhuizen aan de Ambachtshof. Bewoners schakelde paranormaal onderzoeker Coos Basters in. Hij stelde vast dat er geesten rondzwierven in de wijk. Na de sloop van de Christus Dienaarkerk, waar het huizenblok voor in de plaats kwam, konden ze geen rust vinden. Medium Suzanne Engel legde contact met de dwalende zielen en maakte een plan. Via de website hetdapperedorp.nl lazen Zoeterwoudenaren vier weken lang hoe ze konden meehelpen bij het uitdrijven van de spoken.

Tijdens de de eindbijeenkomst op het dorpsplein stelden Engel en Basters vast dat de problemen in de Ambachtshof zijn opgelost. “De geesten zijn tot rust gebracht”, belooft Basters.

Het spel werd gemaakt door paranormaal Basters. Samen met enkele dorpsbewoners bedacht hij de verschillende opdrachten. “We wilden de mensen in Zoeterwoude aanmoedigen om, ondanks de coronacrisis, niet op de bank te blijven zitten maar naar buiten te gaan. Door samen het mysterie op te lossen zijn de inwoners weer met elkaar in contact gekomen”, vertelt organisator Kim van den Berg.

Spannend
Het Dappere Dorp bleek een groot succes. Wekelijks stuurden enkele honderden deelnemers, waaronder hele families, hun antwoorden in. Via de Facebookpagina van het spel werden de juiste inzendingen bekend gemaakt. “Zonder dat we het antwoord weggaven, zo bleef het spannend”, aldus Van den Berg.

Tijdens de slotbijeenkomst konden de deelnemers en hoofdrolspelers elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten. Coos Basters signeerde fotokaarten en maakte ‘selfies’ met de spelers. Medium Suzanne Engel had een tentje op het plein gezet. Zij toonde haar gaven door van alle voorbijgangers persoonlijke informatie te onthullen. “Ze weet echt alles. Hoe ik heet, hoe mijn vader heet, waar ik woon, welke sporten ik doe… bizar”, vertelde een van de verbaasde deelnemers na afloop.

Kaart
Afsluitend werd de spelers gevraagd om een kaart te schrijven aan de inwoners van Zoeterwoude in 2121. De kaarten kunnen de komende tijd worden ‘gepost’ in de speciale brievenbus die op het terras van Café de Meester staat. Van den Berg: “Aan het eind van het jaar maken we de bus dicht en vragen we of burgemeester Fred van Trigt ervoor wil zorgen dat hij pas in 2121 weer open gaat.”

Advertentie

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×