Wethouder Yvonne van Delft neemt het rapport van de Plastic Spotters in ontvangst. (Foto: Daphne Treurniet)

Plastic Spotters en ondernemers zetten zich in voor plasticvrije terrassen

Leidse horeca-ondernemers gaan zich inzetten om minder terrasafval in het water te laten belanden. Wethouder Yvonne van Delft heeft afgelopen zaterdag een rapport in ontvangst genomen dat is geschreven door de Plastic Spotters in opdracht van Stichting Duurzame Horeca Nederland. Dit rapport gaat over terrasafval uit de gracht. Ook heeft Arnoud Bloem, eigenaar van Leidsch beleg en bestuurslid van Duurzame Horeca, een Plasticvrije Terras-verklaring ondertekend. Hiermee wordt de tweede fase ingeluid van het Plastic Vrij Terras in Leiden.

Elke week halen de Plastic Spotters afval uit de Leidse grachten. Hierbij treffen ze veel afval aan dat afkomstig is van terrassen, zoals koekjes verpakkingen, theezakjesverpakkingen en suikerzakjes. Dit afval is vaak licht en waait daardoor makkelijk van de terrassen. In totaal visten de Plastic Spotters ongeveer 850 stuks aan terraszwerfafval uit de Leidse grachten. De helft hiervan bestond uit verpakkingen van koekjes. De vondst van de grote hoeveelheid terraszwerfafval toont aan dat het belangrijk is dat terrassen steeds meer plasticvrij worden.

Bij het in ontvangst nemen van het rapport, benadrukte Van Delft het belang van hergebruik. Ook sprak Van Delft waardering uit voor de Plastic Spotters en de ondernemers die meedoen aan Plastic Vrij Terras Leiden. De gemeente Leiden komt daarnaast binnenkort met een actie, waarbij zwerfafval in het Singelpark wordt tegengegaan.

Plasticvrij
In de Haven bij de Zijlpoort werden vorig jaar zomer de eerste terrassen al plastic vrij, met succes. Er komt hier nu een spin-off waarbij ook wordt gekeken naar het gebruik van plastic binnen. Daarnaast start er een tweede fase. Op de Turfmarkt en Prinsessenkade worden de terrassen van Grand Café Vlot, Leidsch Beleg, Restaurant in den Doofpot, Very Italian Pizza (VIP) en Restaurant Rodos plasticvrij.

Andere terrashouders met interesse in het plasticvrij werken, kunnen terecht bij arnoud@duurzaamuiteten.nlvoor meer informatie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×