Al bijna vijf jaar in Leiden, maar 'never a dull moment' bij het Plantenasiel

De ziel is weer terug in het Leidse Plantenasiel

Groenliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het Plantenasiel in Leiden is weer open. Na maandenlang dicht geweest te zijn vanwege de coronamaatregelen, is het asiel vanaf nu weer elke vrijdag te bezoeken.

Oprichters Arne Driessen en Michelle Stede richten op 14 augustus 2017 hun plantenasiel op. Ze vonden het zonde dat er dagelijks veel planten worden weggegooid. Daarom gaven zij thuisloze kamerplanten een nieuwe kans in hun asiel.

Het asiel begon in de oude bassischool de Vlieger tegenover Leiden Centraal, maar is nu te vinden op Raamstraat 17. Toen het asiel een jaar bestond, ging het al op zoek naar een nieuwe eigenaar. Er kwamen zoveel positieve reacties dat er besloten werd het asiel met meerdere vrijwilligers te runnen. De oprichters Driessen en Stede gingen verder met hun bedrijf Wilde Wand, waarin zij kantoren voorzien van groene wanden. Vrijwilliger Gerardt is sinds het begin betrokken bij het Plantenasiel en zorgt tot op de dag van vandaag met liefde voor alle planten. “Er is veel veranderd sinds de oprichting van het asiel.”

Ophalen populairder dan wegbrengen
De vrijwilligers nemen bijna dode of ongewilde plantjes aan en brengen ze weer tot leven. Vervolgens kunnen de planten op zoek naar een nieuwe eigenaar. “We zien veel mensen, bijvoorbeeld ouderen, die teveel planten hebben verzameld, maar ze niet in de kliko willen gooien”, zegt vrijwilliger Olf. “Veel studenten of jongeren die net een nieuw huis hebben, komen vervolgens de planten adopteren.”

“Je kan zelf een plant meebrengen of ter plekke een vrijwillige bijdrage geven” zegt vrijwilliger Gerard. “Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor potgrond.” Maar er werden zoveel planten opgehaald, dat het asiel wel wat extra hulp kon gebruiken. Het asiel ging dit jaar drie nieuwe samenwerkingen aan met sponsoren die potgrond, mest en planten leveren. “Dit zijn planten die niet goed zijn voor commerciële verkoop en anders weggegooid worden”, legt Gerardt uit.

Coronacrisis
Ook toen het Plantenasiel haar deuren moest sluiten vanwege de coronamaatregelen hebben de vrijwilligers niet stilgezeten. Met behulp van een Google Document zette vrijwilliger Olf een ‘Adopt & Collect’ op. Zo ging het asiel van klanten in de winkel naar spreadsheets. “Dat haalde ontzettend de ziel uit het asiel”, zegt Gerardt. “Mensen kwamen hier juist graag over de vloer om advies te vragen over planten,” vult vrijwilliger Olf aan. “Dat werd van beide kanten gemist.” Daarom begonnen de vrijwilligers met het geven van workshops via Zoom, over het stekken van planten.

Toch zijn de tien vrijwilligers blij dat het Plantenasiel haar deuren weer mag openen. Elke vrijdag van twee tot vijf én de eerste zaterdag van de maand kun je planten brengen of ophalen. Vergeet geen tips aan de vrijwilligers te vragen, over waar jouw plant het beste kan staan of hoe je hem het beste kunt verzorgen. “Ik weet alles van planten, mijn leven draait om planten,” aldus Olf.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×