(Foto's: Emile van Aelst).

Ampul eerste vaccin completeert tentoonstelling 'Besmet!'

Een lege vitrine in Rijksmuseum Boerhaave is sinds donderdagavond gevuld. Directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het OMT overhandigde de ampul en injectiespuit van de allereerste vaccinatie tegen Covid-19 aan museumdirecteur Amito Haarhuis.

De twee bijzondere objecten maken nu deel uit van de tentoonstelling ‘Besmet!’ en zijn vanaf zaterdag te zien voor het publiek. Op 5 juni worden de coronamaatregelen versoepeld en mogen musea weer open.

Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg op 6 januari 2021 in Veghel de eerste vaccinatie tegen Covid-19 uit de ampul van BioNTech/Pfizer die vanaf nu in Leiden is te zien. Hiermee startte één van de grootste vaccinatiecampagnes in de Nederlandse geschiedenis. Aangezien het museum door de coronapandemie sinds eind vorig jaar gesloten was, lagen de ampul en spuit sindsdien veilig opgeborgen bij het RIVM.

De ampul en spuit zijn geplaatst in de tijdlijn van de tentoonstelling ‘Besmet!’. Die tijdlijn toont medicatie tegen virussen sinds de zeventiende eeuw en eindigde met één opvallend lege vitrine in het heden. Die was namelijk bestemd voor het nog te ontwikkelen eerste vaccin tegen Covid-19.

Het museum is blij met de aanwinst. “Deze eerste vaccinatie was een mijlpaal in onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn er trots op dat we dit vanaf zaterdag kunnen delen met onze bezoekers, vooral omdat de tentoonstelling ook een verhaal van hoop weerspiegelt”, vindt museumdirecteur Amito Haarhuis.

Van Dissel spreekt van een mooie, symbolische waarde dat het RIVM als wetenschappelijk instituut de allereerste ampul uit de coronavaccinatiecampagne kan overdragen aan Rijksmuseum Boerhaave. “Het verdient een plek in de rijkscollectie van wetenschapsgeschiedenis, want het symboliseert hoe de medische wetenschap ons het perspectief gaf uit de coronacrisis te komen.”

De objecten zijn vanaf zaterdag 5 juni te zien in ‘Besmet!’, de tentoonstelling die Koning Willem-Alexander in de zomer van 2020 opende. Het museum werkt met tijdslots om een veilig bezoek te garanderen. Entreekaarten zijn daarom alleen te koop via de website van het museum.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×