(Foto's: IJsbrand Terpstra).

Houten bank is sluitstuk van nieuwe Lammermarkt

Wie op de Lammermarkt wilde zitten was sinds de nieuwe inrichting vooral aangewezen op een enkele betonnen rand of de straatstenen. Maar sinds deze week is er zitruimte bijgekomen: een ronde bank bovenop de parkeergarage is direct in trek bij passerende Leidenaren.

De bank is het sluitstuk van de onderliggende parkeergarage en de herinrichting van de Lammermarkt. Onder de bank ligt het noodtrappenhuis van de garage verborgen. “De uitdaging was om het passend bij het plein te maken; de nooduitgang is vierkant en de vormen van het plein rond”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “En wat het vooral ingewikkeld maakte, was dat het noodtrappenhuis ook de functies van nooduitgang en toegang voor lucht in de garage herbergt.”

Uiteindelijk was het Jeroen Marseille van het Utrechtse bureau Marseille Buiten die met de opdracht van de gemeente aan de slag is gegaan. Hij heeft gestapelde houten latten gebruikt die over het noodtrappenhuis zijn gelegd. Er is bewust gekozen om de bank pas later te ontwerpen, zodat het houten kunstwerkje zo goed mogelijk aan zou sluiten bij het nieuwe plein. Wie in het donker komt krijgt een extraatje: achter de latten is ledverlichting aangebracht. “Zo ontstaat een visueel herkenbaar element op het plein.”

De komende tijd wordt het plein ook nog wat groener gemaakt. Bij de bank is een plantenbak voorzien, zegt de woordvoerder, en in een brief aan de gemeenteraad kondigde wethouder Ashley North onlangs al een rijtje nieuwe bomen aan. Rond de plek waar auto’s de garage inrijden komen zes platanen. Daarover was eerst nog overeenstemming nodig met de 3 October Vereeniging, die op het plein jaarlijks de kermis organiseert.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×