Celstraf geëist na pistoolschot in bil

Tegen een 21-jarige man uit Leiderdorp en een even oude Boskoper is door het Openbaar Ministerie in Den Haag een celstraf geëist van 42 maanden wegens poging tot doodslag. Het slachtoffer werd door een gesloten voordeur beschoten en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.

Het latere slachtoffer gaf op 27 september vorig jaar een afscheidsfeestje in zijn woning aan de Zijde in Boskoop, omdat hij terug zou gaan naar Polen. De 21-jarige Boskoper was aanwezig op het feestje maar zou teveel hebben gedronken. Daarom werd hij na een ruzie en een worsteling de woning uitgezet. Hij ging naar huis waar hij naast zijn huisgenoot ook twee andere mannen aantrof: een 21-jarige Leiderdorper en een 23-jarige Boskoper. Die laatste is inmiddels aan een ongeneeslijke ziekte overleden.

De 21-jarige Boskoper vertelde thuis aan de andere drie mannen over de ruzie. Daarop besloten de Leiderdorper en de 23-jarige Boskoper met hem mee te gaan om verhaal te halen. De huisgenoot vertelde later dat de Leiderdorper daarbij riep: “Wij gaan eerst langs mijn huis dat ding ophalen!” Omdat de huisgenoot vermoedde dat het om een vuurwapen ging, besloot hij thuis te blijven.

Coma
Bij de woning aan de Zijde aangekomen, belden de twee Boskopers en de Leiderdorper aan. Het latere slachtoffer deed open, maar gooide toen hij zag wie er op de stoep stonden de deur meteen weer dicht. Vervolgens keek hij door de brievenbus. Tot zijn schrik zag hij toen de loop van een vuurwapen. Hij vluchtte weg, maar werd door de dichte deur neergeschoten. De kogel raakte hem in zijn bil, maar ketste via een bot af en kwam in zijn buik en darmen terecht met een levensgevaarlijke verwonding als gevolg. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis geopereerd en dagenlang kunstmatig in coma gehouden. Hij loopt nog altijd mank als gevolg van het incident.

Volgens het OM was de inmiddels overleden 23-jarige Boskoper de schutter. Een getuige die een schot hoorde en uit het raam keek, zag één man bij de voordeur staan met een jas aan die paste bij het signalement van de overleden man. Volgens de officier van justitie hebben de twee mannen die vandaag terecht stonden willens en wetens het risico aanvaard dat hun bezoek aan het slachtoffer verkeerd af zou lopen. Ze wisten immers dat er een vuurwapen in het spel was. Het maakt hen volgens het OM schuldig aan medeplegen van een poging doodslag. De officier eiste tegen beide mannen 42 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×