(Foto's: Cor van der Velden).

Actiegroep tegen bouwplan Vondelkwartier inmiddels wat 'minder tegen'

De nieuwbouw in het Vondelkwartier krijgt steeds meer vorm. Woensdag waren er drie participatiebijeenkomsten voor buurtbewoners en potentiële bewoners van het nieuwe wooncomplex. Die participatie werd positief ontvangen, ook door de kritische buurtbewoners. Michel Jehee die zich met actiegroep SOS Mors verzet tegen de woontorens, verwoordt de stemming: “Ik ben nu minder tegen. De projectontwikkelaar heeft geluisterd naar onze inbreng en ook echt ideeën aangepast.”

Projectontwikkelaar Fransje Sprunken is ook positief over de participatie. “Dit zijn onderwerpen die je samen met de buurt moet bespreken. Neem de gevels van de nieuwbouw aan de Gerard Brandtstraat. De mensen die nu in die straat wonen, krijgen nieuwbouw als overburen. Daarom willen we de mensen gelegenheid geven om mee te praten over de kleur en de vorm van de nieuwe gevels.”

Knarrenhof
Behalve over de gevels werd er ook gesproken over de inrichting van het park dat midden in het complex wordt aangelegd, de ‘knarrenhof’ met binnentuin die gericht is op oudere bewoners en de invulling van de commerciële ruimte op de begane grond. In groepjes van vier tot zes mensen kon iedereen bij de deelonderwerpen langslopen, informatie krijgen en soms ook zelf feedback geven.

“Vanavond zijn er nog twee van deze bijeenkomsten”, legt Sprunken uit. “Ik wil maximaal vierentwintig bezoekers per bijeenkomst, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om zijn zegje te doen. Er waren zo’n zeventig aanmeldingen, die we over de drie momenten hebben verspreid.”

Wolkenkrabbers
Jehee baalt dat de hoogte van de toren niet is aangepast in de plannen. “Zeventig meter is te hoog. Wij hebben al direct gezegd dat het goed is om het bij vijftig meter te houden, net als het gebouw van Heerema aan de overkant van de Vondellaan. Als je de indeling wat aanpast, kunnen er in zo’n ontwerp nog evenveel woningen.”

De hoogte van zeventig meter past volgens Jehee niet bij de buurt. “We zijn een gezellige, rustige jarendertigwijk”, legt Jehee uit. “De entree van onze wijk wordt met deze plannen ineens hoogstedelijk: je rijdt tussen de wolkenkrabbers door. Dat is nogal wat.”

SOS Mors heeft inmiddels 330 steunbetuigingen uit de buurt. “We willen constructief meedenken,” benadrukt Jehee. “Tot nu toe lukt dat behoorlijk goed, maar het kan nog beter.” Daar hebben ze nog anderhalf jaar voor, vertelt Sprunken. “We moeten nog een aantal procedures doorlopen, en als het allemaal goed gaat, kan de eerste paal in januari 2023 de grond in.” De bouw duurt ongeveer twee jaar. “Hopelijk is het eind 2024 af.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×