Cel in detentiecentrum Rotterdam
Complotdenker moet de gevangenis in. (Foto: PR).

Negen maanden cel voor opruiing en bedreiging Van Dissel

De 53-jarige complotdenker Wouter R. is veroordeeld tot 9 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk voor de bedreiging van een advocaat en opruiing tot een explosie in Amsterdam, bij een prijsuitreiking aan Oegstgeestenaar en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het OM had 9 maanden onvoorwaardelijk cel geëist.

De verdachte die begin deze maand werd opgepakt in het Groningse Siddeburen en geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, deed zijn uitspraken in online streams. Hij richtte zijn dreigementen niet alleen tegen Van Dissel. Ook een advocaat die de gemeente Bodegraven vertegenwoordigt in een kort geding moest het ontgelden. Volgens verdachte zou de advocaat voor een militair tribunaal moeten verschijnen waar slechts de doodstraf kon volgen. Op een later moment zei hij nog meer specifiek: “Daar staat in mijn ogen de doodstraf op”, en: “U zult wat mij betreft ter dood veroordeeld worden”. En op een online platform beschuldigde hij de gemeente Bodegraven en de advocaat van het verzwijgen van zogeheten satanisch-rituele kindermoorden in het verleden waarbij de plaatselijke huisarts en Van Dissel in de jaren tachtig bij betrokken zouden zijn.

Op een ander moment ging de verdachte in op de uitreiking van een prijs aan Van Dissel, en wat er bij die prijsuitreiking zou moeten gebeuren. Hij start vervolgens een filmpje van demonstraties die eindigt met zwart beeld en het geluid van een explosie. “Dat is wat we moeten gaan doen,” zegt verdachte dan. Daarna noemt hij de datum en locatie van de uitreiking van de prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Grens
Verdachte en zijn streams roepen volgens het OM op tot een antidemocratische houding richting de overheid en haar instituties. “Verdachte voedt dit gedachtegoed, bewust en keer op keer. Er is sprake van een campagne. Dat is ernstig.” Het doel van verdachte is de publieke taak van Van Dissel en de advocaat – een kernfunctionaris in onze rechtsstaat – verstoren. Hij acht het geoorloofd daartoe strafbare feiten te plegen. “Het OM trekt hier een grens. En ja, dat moet ook een preventieve werking hebben.”

Eerder werden al verdachten veroordeeld voor bedreiging en opruiing. Maar de verdachte die gisteren terecht stond is een hoofddader. “Echt een andere categorie dan de eerdere verdachten.” Het OM eiste negen maanden cel. De politierechter legde dat ook op, maar deels (drie maanden) voorwaardelijk.

Kort geding
De gemeente Bodegraven heeft een kort geding aangespannen tegen R. en de andere deelnemers aan het platform, om hen direct hiermee te laten stoppen. De uitspraak in die zaak is op 8 juli. Aanhangers van de complotdenkers legden afgelopen winter tientallen boeketten en briefjes bij kindergraven op de gemeentelijke begraafplaats. De gemeente besloot daarop een noodverordening in te stellen. Ook heeft de begraafplaats sinds maart permanente beveiliging en deed burgemeester Van der Kamp aldus Omroep West aangifte van smaad, laster en opruiing. De bloemen bij de graven werden op verzoek van de nabestaanden verwijderd.

Een van de gedaagden is Joost K., die in Spanje woont. Hij claimt ‘hervonden herinneringen’ te hebben aan kindermoorden in Bodegraven waar hij ‘getuige’ van is geweest. De gisteren veroordeelde Wouter R. en complotdenker Micha K. verspreidden dit verhaal onder hun aanhangers. K. houdt zich al decennialang bezig met allerlei complottheorieën, smaad, laster en bedreigingen. Daarvoor heeft hij in Nederland nog een gevangenisstraf uitstaan van een half jaar. Hij woont nu in Noord-Ierland, daar buigt justitie zich over een uitleververzoek aan Nederland.

112 Sleutelstad Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×