dr. Dorothea Touwen, verbonden aan de Leidse Universiteit als docent medische ethiek en gezondheidsrecht.
Dorothea Touwen, verbonden aan het LUMC als docent medische ethiek en gezondheidsrecht. (Foto: PR.)

Sleutelstad zendt informatieve serie uit over laatste levensjaren

Wie beslist over leven en verzorging als je dat zelf niet meer kan? Hoe bepaal je aan wie je de regie overgeeft? Deze vragen, en meer, staan centraal in een serie uitzendingen over de laatste levensjaren die Sleutelstad vanaf aanstaande vrijdag uitzendt.

Het Ouderenberaad organiseert al enige tijd met financiële steun van onder andere Zorg en Zekerheid, in de regio bijeenkomsten voor ouderen en mantelzorgers onder de titel ‘Keuzes in de Laatste Levensjaren’. Daarbij gaat het om vragen waarmee ouderen (kunnen) zitten. Met name hoe tegen het einde van het leven wanneer mensen de regie dreigen te verliezen, het leven kan worden voortgezet op de wijze die zij wensen. Wie beslist over leven en verzorging als je dat zelf niet meer kan? Hoe bepaal je aan wie je de regie overgeeft? Wat mag je van een dokter vragen en tot hoever is een dokter verplicht je wensen te volgen? Wat kan je over je wensen met je huisarts bespreken? En moet je een levenstestament laten maken of is een goed vindbaar briefje ook geldig?

Deze zeer druk bezochte bijeenkomsten werden ingeleid door dr. Dorothea Touwen. Zij is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als docent medische ethiek en gezondheidsrecht. Ook was er altijd een plaatselijke huisarts aanwezig, naast specialisten ouderengeneeskunde en deskundigen op het gebied van wilsverklaringen. En er was gelegenheid tot individuele vragen na afloop.

Elke vrijdag
Omdat deze bijeenkomsten door corona niet meer fysiek konden plaatsvinden hebben het Ouderenberaad en het LUMC Omroep Sleutelstad bereid gevonden om het gehele thema in een serie van 5 uitzendingen op te nemen en uit te zenden: dit gaat plaatsvinden op alle vrijdagen in juli tussen 16.00 en 16.30 uur. Iedere aflevering wordt in de week daarna nog enkele malen herhaald.

Sleutelstad is op televisie te vinden op Ziggo kanaal 46 en KPN , in Leiden, op kanaal 1421. Daarnaast kan iedereen online terecht bij Sleutelstad.nl, waar de afleveringen terug te zien zijn.

Kijkers die vragen hebben kunnen die mailen naar keuzes@sleutelstad.nl. Vragen worden zeker gelezen en in de uitzendingen meegenomen.

Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord bestaat uit een zeer gemengd gezelschap van 60-plussers, voornamelijk uit de Leidse regio. Zij hebben veelal een verleden in de gezondheidszorg en zijn sinds 2008, sinds de start van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO), verbonden met het LUMC via het studieprogramma Vitality and Ageing en met de Hogeschool Leiden in de Werkplaats Sociaal Domein. De leden adviseren bij allerlei wetenschappelijke projecten en laten zo de stem van de ouderen horen.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×