Medewerker van Tijdlab geeft demonstratie van 3D-fotografie tijdens de Archeologiedagen 2021. (Foto: Erfgoed Leiden en omstreken).

Archeologische vondsten worden hologrammen, Erfgoed Leiden zoekt vrijwilligers

In het archeologisch depot van Erfgoed Leiden en omstreken liggen duizenden archeologische vondsten uit de Leidse regio die met de modernste technieken gedigitaliseerd moeten worden. Met een subsidie van de provincie Zuid-Holland heeft Erfgoed Leiden de mogelijkheid om objecten driedimensionaal vast te leggen en daarna om te zetten naar hologrammen.

Het digitaliseren is een flinke klus, vertelt een woordvoerder. “Daarom zoeken wij vrijwilligers die na de zomer de archeologische vondsten willen fotograferen. De vrijwilligers krijgen voordat ze aan de klus beginnen, een cursus 3D-fotograferen.”

Inspiratie
Zodra de 3D-hologrammen zijn gemaakt, worden ze virtueel tentoongesteld in een mobiele vitrine. “Dat kan dan bijvoorbeeld in een museum, op de markt, in een schoolklas of collegezaal”, laat een woordvoerder weten. “Met dit project willen we mensen activeren om hun geschiedenis zo dichtbij mogelijk te ontdekken en te beleven. Het verleden is een bron van inspiratie. Er valt zo veel te ontdekken in ons verleden. Vitrines met archeologische vondsten uit onze achtertuin leveren hieraan een bijdrage.”

Iedereen met interesse in archeologie én fotograferen kan voor meer informatie mailen naar m.van.aalst@erfgoedleiden.nl.

Cultuur Leiden Leiderdorp Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×