In het Jacques Urlusplantsoen was tot 2019 wel cameratoezicht. Daar was toen aanleiding voor. Ze verdwenen toen de situatie verbeterde. (Archieffoto: Chris de Waard).

VVD, CDA en Partij Sleutelstad willen cameratoezicht in uitgaansgebied

De VVD Leiden wil uitbreiding van het cameratoezicht in het uitgaansgebied. Als aanleiding noemt de partij het hoge aantal incidenten in de afgelopen jaren. “Dat lag ondanks de inzet van de politie steevast ver boven het streefgetal van 100”, stelt VVD-raadslid Tom Leest. “In het stationsgebied levert het een belangrijke bijdrage aan het handhaven van de openbare orde en veiligheid.”

Burgemeester Lenferink gaat over die openbare orde en veiligheid en hij ziet er niks in. “Het mag ook alleen als je kunt aantonen dat de veiligheidssituatie zodanig is verslechterd dat cameratoezicht een gepast middel is. “En de cijfers in Leiden geven er geen aanleiding toe”, herhaalde Lenferink de boodschap die hij de afgelopen jaren vaker afgaf. “De cijfers dalen zelfs dus dan kun je lastig beargumenteren dat het zoveel erger is geworden dat deze vorm van toezicht gerechtvaardigd is.”

Het onderwerp komt met enige regelmaat langs in de Leidse raad waar een meerderheid steevast tegen invoering of uitbreiding is. Dat is dit jaar niet anders. De PVdA ziet er niks in en ook GroenLinks is tegen. Net als de ChristenUnie en ook D66 is in principe tegen. De eenpersoonsfracties van de Partij Sleutelstad en Leiden Participeert zijn wel voor, maar dat komt niet in de buurt van een meerderheid.

112 Sleutelstad Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×