(Foto: Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt).

Geen extra tijd voor initiatiefnemers stadsatelier

De initiatiefnemers van het Stadsatelier aan de Kaasmarkt krijgen geen extra tijd van de gemeente Leiden om de financiering van hun plan en de aankoop van de Kaasmarktschool rond te krijgen. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de herinrichtingsplannen voor de Kaasmarkt. Verschillende partijen braken een lans voor de huidige gebruikers, maar kregen van wethouder Spijker nul op het rekest.

GroenLinks diende samen met de ChristenUnie, de SP, de en de Partij Sleutelstad een voorstel in om de Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt bij de plannen te blijven betrekken als op 21 juli de termijn is verlopen waarbinnen ze de plannen rond hadden moeten hebben. Dat gaat niet op tijd lukken, omdat de gemeente het pand alleen voor een marktconforme prijs wil verkopen en dan wordt de prijs te hoog.

Volgens wethouder Spijker moet dat ook wel. “Een gezonde exploitatie van het gebouw is belangrijk. Daar moet echt in worden geïnvesteerd. Maar daarvoor zijn dus ook kostendragers nodig zoals woningen.” Om die reden wil ze het pand ook geen culturele bestemming geven. Dan zou het minder waarde vertegenwoordigen en in theorie goedkoper verkocht kunnen worden. “Maar we doen er als gemeente geen geld bij”, hield Spijker de indieners van dat voorstel voor.  “De verkoop moet marktconform zijn, anders mag u zelf met een voorstel komen om het tekort te dekken.”

Het college wil ook niet opnieuw in overleg treden met de huidige gebruikers. “We hebben nu eenmaal een intentieovereenkomst met voorwaarden. Als daar niet aan voldaan kan worden, dan moeten we dit ook afsluiten en een nieuw traject starten. Ook uitstel van die fatale termijn tot eind 2021 ziet Spijker niet zitten. Ze kreeg daarbij bijval van haar eigen fractie. “De vastgoedprijzen stijgen alleen maar”, zei D66-raadslid Sander van Diepen. “De prijs zou dan wel eens hoger uit kunnen vallen.” Volgens Spijker is het aantrekken van een marktpartij de enige weg die begaanbaar is. “Na vier jaar moeten we nu echt op zoek naar een plan dat kan slagen.”

Spijker wil, samen met haar collega-wethouder Yvonne van Delft van cultuur, bij een aanbesteding van het plan wel aan marktpartijen meegeven dat die rekening moeten houden met het concept dat de Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt heeft neergelegd in een uitgebreid bidbook. Ook zou de winnende marktpartij van de ‘open en transparante tender’ die Spijker wil, de huidige gebruikers moeten betrekken bij de invulling van het complex. “Ik zal samen met de wethouder cultuur aangeven dat we enthousiast zijn over het concept voor een stadsatelier.” Pieter Krol van de ChristenUnie zat nog wel met een dilemma: “We moeten als gemeente niet aan de haal gaan met hun plan.”

Cultuur Leiden Politiek Stadsatelier aan de Kaasmarkt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×