Peter Paul Kooijman (SRON), Michael Wise (SRON), Frank Molster (LiS), Stef Vink (LiS) (Foto: PR).

Nu SRON en LiS buren zijn, gaan ze samenwerken om onderwijs en techniek te verbeteren

De verhuizing van SRON, het Nederlands instituut voor ruimte-onderzoek, naar Leiden biedt kansen voor nieuwe samenwerkingen. Deze week heeft het instituut een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Leidse Instrumentenmakers School (LiS).

Doel van de samenwerking is om de opleiding en bijscholing van studenten en medewerkers te versterken. Nieuwe praktische kennis te vergaren over productie- en integratiemethodes in het ruimteonderzoek. En externe fondsen voor de ontwikkeling van vaardigheden en kennis te werven. De belangrijkste onderzoeksprogramma’s van SRON zijn astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardgericht onderzoek en technologieontwikkeling.

SRON-engineer Peter Paul Kooijman gaat als inspirator bijdragen aan het onderwijs op de LiS en wordt de verbindende schakel tussen de ontwikkeling van instrumenten bij SRON en het lesprogramma op de LiS. Om grensverleggende instrumenten te kunnen ontwikkelen en realiseren zijn vakmensen essentieel vertelt Kooijmans. “Wij zien de LIS als een zeer hoogwaardige opleiding voor high tech vakmensen met brede technische vaardigheden. De meeste van de instrumentmakers die bij ons werken, hebben de LIS als vooropleiding en we hebben vrijwel altijd stagiairs van de LIS.”

De twee instellingen werken al een aantal jaar samen met andere space-gerelateerde partijen waaronder de Universiteit Leiden en TU Delft, om kennis op het gebied van space instrumentatie een plaats te geven in het onderwijs. “Nu SRON en de LIS nu vrijwel directe buren zijn geworden, kunnen we de kennisuitwisseling tussen SRON en de LIS verder intensiveren.” Daarvoor ondertekenden SRON-directeur Michael Wise en LiS-directeur Stef Vink deze week een intentieverklaring.

Dat gebeurde kort nadat begin deze week het nieuwe onderkomen van SRON op het Bio Science Park was opgeleverd. In september, is de bedoeling zal het hoofdkwartier van SRON dat nu nog in Utrecht zit, ook daadwerkelijk verhuizen.

Het gebouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, Bijzonder zijn de cleanrooms en cryolabs die geplaatst zijn op een massieve trillingsarme vloerplaat van 5000 kubieke meter beton met 800 ton bewapening, en ver weg van storende elektrische stralingsbronnen. Daarnaast voorziet het gebouw met een vloeroppervlak van 9000 vierkante meter, in werkplaatsen, kantoren en vergaderruimtes.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×