De Kooi, een van de laagst gelegen delen van Leiden, werd jarenlang geplaagd door overstromingen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Rijnland stelt inwoners gerust: hier houden we het droog

De overstromingen in Duitsland, België en Limburg doet ook mensen hier achter de oren krabben. Want al dat water stroomt naar zee. Hoogheemraadschap Rijnland stelt bezorgde inwoners gerust. In deze regio gaan we geen natte voeten krijgen. Reden daarvoor is de Hollandsche IJsselkering, ook wel de Algerakering genoemd, die na de watersnoodramp is aangelegd als onderdeel van de Deltawerken.

Erik van der Linden, crisisadviseur van het Hoogheemraadschap Rijnland, legt uit hoe dat werkt. “Leiden ligt in een soort van badkuip onder de zeespiegel, terwijl Limburg er boven zit. Maar Limburg ligt in het gebied waar al het water dat in de Ardennen valt naar toe stroomt.” Via de grote rivieren stroomt dat water naar zee. De oude Rijn die door Leiden loopt speelt daar al lang geen rol meer in.

Mocht het water in de grote rivieren gevaarlijk hoog komen te staan dan gaat de Hollandsche IJsselkering altijd dicht. Op die manier wordt het laagstgelegen deel van Nederland waar de Leidse regio in ligt, beschermd.

Die bescherming zal steeds vaker nodig zijn denkt Van der Linden. “Als je alleen al naar de regenval van de laatste weken kijkt: 100 – 150 mm in Noord-Holland, 100 mm in Zwolle, nu dan in het Limburgse stroomgebied en de omliggende landen. Dat is vijf keer zoveel als de norm.” Het lijkt erop, vindt Van der Linden, alsof de voorspellingen voor 2050 die voortkomen uit klimaatverandering, nu al werkelijkheid zijn.

Grachten, regentonnen en groen

Om droge voeten te houden zijn er niet alleen hogere dijken en waterbergingsgebieden nodig. Het is ook belangrijk dat het regenwater in de bebouwde gebieden in de grond kan weglopen. Door tuinen niet te bestraten, weer regentonnen te gaan gebruiken en slimme regenpijpen die alleen bij heel veel water op het riool lozen, kunnen we ervoor zorgen dat de riolen overtollig water kunnen blijven afvoeren, vertelt Van der Linden.

Maar tegen zo veel water als in Duitsland, België en Limburg is gevallen deze week, valt waarschijnlijk niet op te werken. De meest recente voorbeelden in de regio waren in 2014 en 2018. In 2014 viel 181 millimeter neerslag in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Een dijk stroomde over en huizen liepen onder. Vier jaar later was het in Boskoop opnieuw raak: 75 millimeter regenwater stortte uit de hemel naar beneden. Sloten traden buiten de oevers. Daardoor liepen woningen en kwekerijen onder.

Duurzaamheid Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×