Het natuurinclusieve plan voor BLEI Wonen kwam onlangs ook langs in een televisieprogramma van RTL Z.

SCAL-locatie wordt micro ecosysteem met 126 appartementen

Een gasloos nieuwbouwcomplex met groene dakterrassen, groene balkons, een groene binnentuin, zonnepanelen en retentiekratten voor het opvangen van regenwater. Dat wordt in één zin het trapsgewijs gebouwde appartementengebouw op de hoek van de Jacob van Campenstraat en de Rooseveltstraat in Leiden Zuidwest. Het heeft van de ontwikkelaar de naam Blei Wonen meegekregen.

Onder de 126 huurappartementen komen een parkeergarage voor 98 auto’s, een flinke fietsenstalling en voor elk bewoner een berging. Verschillende trappen leiden naar de 1.875 vierkante meter tellende binnentuin. “Daar kunnen de toekomstige bewoners elkaar niet alleen ontmoeten, maar ook samen lekkere dingen kweken”, schrijft Chantal Visch van het Amsterdamse Immo Selekt aan de Leidse raadsleden.

“We willen u graag attenderen op twee zaken waar we best een beetje trots op zijn. Het hele complex wordt natuurinclusief gebouwd en door de grote binnentuin en het inmetselen van neststenen in de gevel, worden verblijfsplaatsen gecreëerd voor vleermuizen, vogels en insecten.” Volgens de ontwikkelaar ontstaat op die manier een micro ecosysteem dat een nieuwe entree voor Leiden Zuidwest gaat vormen. Ook het ambitiedocument dat Immo Selekt voor het project heeft opgesteld is iets wat Visch graag nog even extra onder de aandacht brengt.

Plint
Op de begane grond en een deel van de eerste etage van BLEI komen bedrijfsruimtes. Omwonenden zien in die zogeheten ‘plint’ graag een supermarkt, een brievenbus, horeca met streetfood en ook artsenlaboratorium SCAL keert mogelijk terug in de nieuwbouw die op het hoogste punt 13 verdiepingen gaat tellen met een totale hoogte van 48 meter. In BLEI komen 64 tweekamerappartementen en 62 driekamerappartementen. De entree van het gebouw komt aan de verkeersluwe Jacob van Campenlaan.

Planning
De nieuwbouw wordt naar verwachting eind volgend jaar of begin 2023 opgeleverd. “We hopen in juni volgend jaar met de sloop te beginnen”, laat Chantal Visch van Immo Selekt weten. “Onze zittende huurders hebben een contract tot eind mei 2022 en dat respecteren we natuurlijk.” De kleine vastgoedbelegger houdt er rekening mee dat die zittende huurders, SCAL en de Rooseveltkliniek, terugkeren in de nieuwbouw. “Waar we zullen ze via onze contacten proberen te helpen aan tijdelijke vervangende ruimte”, zegt Visch die hoopt dat dat lukt. “We zijn al heel lang eigenaar van het gebouw en daardoor hebben we met name met SCAL ook al een hele lange relatie.”

Na de zomer moet de Leidse raad nu eerst instemmen met de gecombineerde procedure voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

(Afbeeldingen: Dam & Partners Architecten, Immo Selekt).

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×