Het UWV-kantoor in Leiden. (Foto: Google Maps).

Regionale ww-cijfers dalen, maar zijn nog niet terug op pre-corona niveau

Ondanks de voortdurende coronacrisis lijkt de arbeidsmarkt zich te herstellen. Het UWV verstrekte eind juni in de regio Holland Rijnland bijna 15 procent minder ww-uitkeringen dan een jaar eerder. Het landelijke WW-cijfer ligt inmiddels weer op het niveau van voor de coronacrisis. Holland Rijnland blijft hier nog wel iets in achter. In deze regio is het aantal ww-uitkeringen nog 10 procent hoger. Met de verwachte groei van de Nederlandse economie in 2021 moet de werkgelegenheid weer aantrekken.

Het UWV verstrekte in Holland Rijnland eind juni in totaal 6.800 werkloosheidsuitkeringen (ww-uitkeringen), 232 minder dan in mei. Eind november 2020 ging dit nog om 7.733 ww-uitkeringen. Van de 6.800 uitkeringen gingen er 1587 naar Leidenaren. De afname ten opzichte van mei is 3,3 procent; het landelijk gemiddelde was een afname van 4,5 procent. In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland met 1.150 (-14,5 procent). De afbeelding rechts toont de ontwikkeling van deze uitkeringen in onze regio vanaf januari 2019.

De dienstverlenende beroepen hadden een belangrijk aandeel in de daling van de regionale ww-uitkeringen. Deze sector zorgde voor een afname van 57 ww-uitkeringen. Op dit moment hebben de meeste openstaande vacatures in Holland Rijnland betrekking op kansrijke beroepen. Dat zijn beroepen waar structureel te weinig personeel voor is.

Kansrijke beroepen
Zo’n 4.350 van de 6.600 vacatures in de regio worden aangemerkt als kansrijk beroepen. Dit zijn veelal beroepen die ook voor de coronacrisis al veel kans op werk boden. Op dit moment behoren monteurs en installateurs van machines en vrachtwagenchauffeurs tot de meest kansrijke beroepen in Holland Rijnland. Veel werkzoekenden zijn echter op zoek naar een baan in een sector waar niet zoveel werk in is. Het UWV wil deze mensen dan ook stimuleren om de horizon te verbreden naar sectoren die buiten hun directe comfortzone liggen. Zo zijn er al verschillende leertrajecten en ‘overstapberoepen’ voor werkzoekenden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


De vijftien kansrijke beroepen naar aantal openstaande vacatures in Holland Rijnland. (Bron grafieken: UWV).

Dat de Nederlandse economie zich herstelt is duidelijk te zien in het  aantal openstaande vacatures: in het eerste kwartaal van 2021 stonden er meer vacatures open dan in alle kwartalen van het jaar ervoor. Het Centraal Planbureau gaat uit van een economische groei van 3,2 procent in 2021. Hierdoor verwacht het UWV een krappere arbeidsmarkt voor de komende maanden, met meer vacatures dan beschikbare werkzoekenden.

Met name in de horecasector is men hard op zoek naar personeel. Tijdens de lockdown is er op veel plekken afscheid genomen van tijdelijke werknemers. Nu de bars en cafés weer gasten mogen ontvangen, neemt de vraag naar personeel snel toe.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×