Wat ze in Italië kunnen kan Eli ook

Hij was vaak op vakantie in Italië. En daar raakte Eli Sinteur geïnspireerd door de mooie bloemen die de Italiaanse straten en stegen opfleuren. Hij dacht, wat ze daar kunnen moet in Leiden toch ook kunnen. Met als resultaat een prachtig bloemenpad langs de Zijl. Maar nu heeft hij de gemeente nodig: hij wil om het plaatje compleet te maken Leidse lantaarns.

Sinteurs publieke bloemenpad is gestaag gegroeid. Hij begon met een eenvoudige stelling bij zijn huis. En een buxus, hortensia en gladiolen, maar die waren, op de hortensia na, niet zo’n succes. Geraniums waren makkelijker. En zo groeide het Zijloeverpad uit tot een van de fleurigste paden van Leiden. En niet alleen het pad zelf, ook het groen aan de terrassen van de appartementen op de begane grond van het complex, heeft Sinteur opgeknapt. Zeker in deze tijd is het een lust voor het oog, vinden de omwonenden die er dagelijks van genieten.

Behalve dat hij de buurt opvrolijkt met fleurige planten zorgt Sinteur ook dat ze goed blijven groeien. Hij haalt dagelijks zo’n 45 gieters water uit de Zijl om de planten en bloemen te verzorgen en als het erg droog is krijgt het gras dat hij kort houdt, ook af en toe een drupje.

Hij is er trots op en kan er erg van genieten. “Binnenkort”, lacht hij, “dopen we het hier om. Dan wordt het de Zijlboulevard in plaats van het Zijloeverpad”. De gemeente kan de Zijlboulevard compleet maken. Hij wil graag de mooie Leidse lantaarns die in de binnenstad staan langs het pad. Dat zou mooi staan bij de oude Spanjaardsbrug.

Hij wijst op de grijze straatverlichting langs het water. Hij heeft ze een beetje opgepimpt door er wat potjes geraniums met wat ducktape aan op te hangen, en het is best aardig, maar het kan toch niet tippen aan echte Leidse lantaarns vindt hij. Dus als de gemeente leest of kijkt…..

De Zijlboulevard is de Leidse variant op de Italiaanse riviera.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×