Waterpoloster Noeki Klein haalde in 2008 goud bij de Olympsiche Spelen en is te gast in tv-programma Leiden tot Tokio. (Foto: Gerry van Bakel).

Leiden tot Tokio: ervaringen, dromen en nachtmerries van Olympische Spelen

Olympische medailles, outfits, foto’s en verhalen van toen aan tafel bij olympisch roeister Femke Dekker die zelf in 2008 zilver haalde in de Vrouwenacht en in het tv-programma Leiden tot Tokio vier gasten ontvangt met een olympische link. Om terug te kijken en vooruit te blikken. Uitzending: zaterdag 24 juli, 19.00 uur.

De opening in een leeg stadion is achter de rug en de eerste competities zijn begonnen in Tokio. Meteen zijn alle kanten van de medaille al aan bod gekomen onder de Leidse deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokio. Drie Leidse roeiers hebben zich direct geplaatst voor de volgende ronde, een iemand moet nog hopen op herkansing en voor één roeier zijn de Zomerspelen alweer voorbij vanwege een positieve coronatest.

Goud
Bij Femke Dekker zitten achtereenvolgens aan tafel Noekie Klein en Pieter Verhoogt en Antje Florijn en Ed Maan.  Noeki Klein haalde in 2008 in Beijing goud met de waterpoloploeg, geheel uit het niets. “Ik had met dat team nog geen medaille gewonnen. We wonnen het kwalificatietoernooi in Rusland en vervolgens goud op de Spelen.” Klein herinnert zich de huldigingen achteraf. “Ik vond de openingsceremonie op tv er heel kaal uitzien.”

Medailles
Pieter Verhoogt is topsportcoordinator bij Leiden Topsport en was twee keer als toeschouwer bij de Olympische SPleen aanwezig. “Topsport Leiden probeert de Leidse olympiërs te ondersteunen. We zijn trots op hun prestaties. Bij het station staat een scherm waarop de medailles die Nederland behaalt, worden bijgehouden.”

In het tweede half uur van Leiden tot Tokio gaat het over roeien, want Leiden is daarin het best vertegenwoordigd met zes roeiers, vijf voor de Olympische Spelen en een voor de Paralympische Spelen die op 24 augustus van start gaan. Femke Dekker praat over roeien op de Olympische Spelen met Antje Florijn en Ed Maan. Florijn roeide zelf voor het Duitse team en maakte deel uit van de vrouwenacht van Atlanta 1996. “Dat was niet de beste wedstrijd.” Twee jaar daarvoor werd de Duitse acht nog wereldkampioen.

Kluizenaar
Ed Maan was reserve voor de Olympische Spelen van 1972, maar is vooral bekend als trainer en coach van Karolien en Finn Florijn die dit jaar in Tokio deelnemen. Voor Finn Florijn is het toernooi alweer voorbij omdat hij positief testte op  corona. Maan: “Hij heeft anderhalf jaar als een kluizenaar geleefd.” Ook voor Antje Florijn is het een teleurstelling al put ze hoop uit het gegeven dat haar zoon nog jong is.

Het tv-programma Leiden tot Tokio wordt zaterdag 24 juli om 19.00 uur uitgezonden op Ziggo kanaal 46, KPN kanaal 1421 en is te zien via de website van Sleutelstad. En wordt op zondag een aantal keren herhaald. Kijk in de gids voor de uitzendtijden.

Dit programma is tot stand gekomen dankzij: Topsport Leiden, roeiverenigingen Asopos De Vliet en Njord en het strategisch partnerschap Student en Stad.

 

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×