Jonne Moleman tijdens het kwalificatietoernooi in Sheffield in april 2021. (Foto: Paul van der Ploeg).

Verslagenheid bij team rond parazwemster Moleman: 'Dit voelt niet eerlijk'

Parazwemster Jonne Moleman tast nog in het duister over waarom ze haar plaats in de paralympische zwemploeg kwijt is. Drie maanden geleden kreeg ze nog classificatie S4 van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Maar tijdens het laatste classificatietoernooi in Kroatië konden de deskundigen van het IPC toch geen classificatie aan de zwemster uit Alphen toekennen. Weg olympische droom, na vijf jaar voorbereiding.

Bij parazwemmen gaat het niet alleen om de tijden van de zwemmers bij kwalificatie voor wedstrijden, maar ook om de vaststelling in welke klasse iemand kan uitkomen. Daarbij wordt gekeken naar wat sporters wel en niet kunnen, zowel op de kant als in het water. De classificatie-deskundigen van het IPC zeiden dat ‘de fysieke prestaties van Jonne in het water momenteel niet voldoende te onderbouwen zijn vanuit medische inzichten. Deze medische onderbouwing is een eis  om een internationaal geldende klasse te kunnen toekennen voor deelname aan de Paralympische Spelen’, zo berichtte de website van de Nederlandse zwembond op 17 juli.

Te goed voor S4
Voor Moleman en haar coach Paul van der Ploeg is het bijna niet te bevatten. “Ik was er niet bij in Kroatië,” zegt Van der Ploeg, “maar ik weet dat Jonne met bepaalde bewegingen op het droge erg veel moeite heeft. In het water heeft ze op alle zwembewegingen zo hard getraind dat die bewegingen in het geheugen van haar spieren zitten. Ze zwemt technisch heel mooi en goed. Dat krijgen we vaak genoeg te horen van andere zwemmers en trainers. Maar als het IPC vindt dat ze te goed is voor S4, waarom heeft Jonne dan geen classificatie S5 of S6 gekregen?”

Technisch directeur André Cats van de KNZB laat vanuit Tokio via zijn woordvoerder weten dat uitkomen in een ander klasse niet mogelijk is. “Ook voor het zwemmen in een hogere handicap-klasse (zwemmen tegen mensen met lichtere beperkingen – red.) moet er sprake zijn van een afgeronde classificatie. Dat is bij Jonne niet het geval en dus is op dit moment internationale deelname niet mogelijk”, aldus Cats.

Omstreden classificatie
Classificatie in het parazwemmen ligt al jaren onder vuur. Er zou sprake zijn van fraude, onduidelijkheid over de eisen en gebrek aan mogelijkheden voor sporters om deel te nemen aan classificatietoernooien. Zowel sporters als coaches pleiten voor standaardisering. Hinkelien Schreuder, voorzitter van de atletencommissie van het NOC/NSF vindt de gang van zaken frustrerend. “Wij vinden het heel teleurstellend en rot voor Jonne Moleman. Als sporter ga je ervan uit dat het goed komt. Om dan op dit tijdstip te horen dat het niet doorgaat, is niet fijn.”

De atletencommissie adviseert het bestuur van NOC/NSF vanuit het oogpunt van de sporters. “Wij doen niet aan individuele belangenbehartiging”, zegt Schreuder, die eraan toevoegt niets te kunnen zeggen over de specifieke situatie rond Moleman. “We maken ons wel sterk voor de positie van atleten. Daarom dringen we aan op duidelijke regels rondom de classificatie en het programma van de Paralympische Spelen. Voor de start van een paralympische cyclus moeten die vastliggen, zodat sporters weten waar ze aan toe zijn.”

Beslissing aanvechten
Cats laat desgevraagd weten dat de KNZB niet in beroep gaat tegen de beslissing van het IPC. “De procedure van classificatie is ordentelijk verlopen en er is geen reden voor een appeal. Er is tijdens de classificatie zeer uitgebreid naar de fysieke mogelijkheden en onmogelijkheden van Jonne gekeken.”

Molemans coach Van der Ploeg is aan het kijken of er nog mogelijkheden zijn om deze beslissing op de een of andere manier aan te vechten. “Ik ben er voorstander van dat er goed gekeken wordt en dat er streng en eerlijk wordt geoordeeld. Maar dit voelt niet eerlijk.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×