Bomenbond: 'Hier is plek voor honderd extra bomen in Leiden'

“Waarom staat hier nog geen boom?” Dat vragen initiatiefnemers van de Bomenbond Rijnland zich af. Zij presenteren een plan met honderd mogelijke boomplaatsen aan de gemeente Leiden. Met het oog op de klimaatverandering zou de ‘versteende’ stad meer bomen kunnen gebruiken. Symbolisch werd dit plan daarom overhandigd op de versteende Lammermarkt.

“Vaak zijn gemeentes veel bezig met het kappen van bomen”, vertelt woordvoerster Tessa Viragh, “dat is vaak wat negatief. Maar wij willen juist een positieve benadering over het planten van bomen.” In het plan staan verschillende plekken in Leiden waar volgens bewoners en vrijwilligers genoeg ruimte is voor een of meerdere bomen. Vaak gaat dit om versteende stadsdelen of plaatsen waar vroeger een boom heeft gestaan. In het plan staan locaties in de Kooi, Merenwijk, Stevenshof of de Rivierenbuurt.

Klimaat
Door het veranderende klimaat zijn de bomen volgens de bond steeds belangrijker. “Bomen zorgen voor zuurstof, halen fijnstof uit de lucht en zijn van belang voor CO2. Je ziet dat het klimaat gevaar loopt en bomen spelen een hele grote rol in het tegengaan hiervan. Er zijn zoveel redenen om bomen in de stad te hebben”, aldus Viragh. De bomen zouden tevens voor verkoeling van de grond zorgen, hetgeen momenteel moeilijker gaat op plekken met veel steen.

Tekst gaat verder onder de galerij

  • Javastraat.
    Javastraat.
  • Lammermarkt.
    Lammermarkt.
  • Gooimeerlaan.
    Gooimeerlaan.

Een drietal locaties waar volgens de Bomenbond Rijnland bomen geplant kunnen worden. 

Verantwoordelijk wethouder Ashley North (Openbare Ruimte) was niet aanwezig bij de symbolische overdracht op de Lammermarkt, waardoor de leden van de bond op de fiets naar het Stadskantoor in het Level-gebouw zijn gegaan. Daar hebben ze het plan overhandigd aan de gemeente. Viragh: “Hopelijk is dit pas het begin. Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken om bomen te planten. Eigenlijk hebben we nu pas een deel van de stad behandeld.” Angst voor te weinig bijval is er niet. “Iedereen weet hoe belangrijk bomen zijn.”

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×