De tentoonstelling “Wij… doorbreken de cirkel van geweld” is tijdelijk te zien op het Garenmarktplein. (Foto: Gerry van Bakel)

Op het Garenmarktplein wordt tijdelijk tegen huiselijk geweld gestreden

Verspreid over het Leidse Garenmarktplein staan tijdelijk dertig pilaren met daarop foto’s en verhalen van mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. De portretten maken deel uit van de reizende tentoonstelling met de naam: ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’. Het doel van de expositie is om de cirkel van geweld te doorbreken en het gesprek over huiselijk geweld op gang te brengen.

Elk jaar worden ruim 200.000 volwassen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is daarmee het grootste geweldsprobleem in Nederland. Tegelijkertijd is het erg lastig om het probleem aan te pakken, omdat het vaak achter gesloten deuren plaatsvindt. Daarnaast vinden veel slachtoffers het moeilijk om het gesprek te openen en hulp te zoeken.

Met de tentoonstelling proberen Stichting Open Mind en het landelijke programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT), juist wel het gesprek binnen de samenleving over huiselijk geweld op gang te brengen. Ook wordt duidelijk wat er tegen huiselijk geweld en kindermishandeling kan worden gedaan.

Veiligere samenleving
Om het gesprek te openen, worden er dertig verhalen tentoongesteld over huiselijk geweld. Ook is er een bijbehorend magazine waarin ervaringen aan bod komen van mensen die het slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld en toch hulp hebben gezocht. Zo willen de initiatiefnemers het probleem onder de aandacht brengen en een veiligere samenleving creëren.

De tentoonstelling trekt al sinds 12 november 2020 door het land en is begonnen in Rotterdam. Tot en met 24 augustus is de tentoonstelling te bewonderen op het Garenmarktplein. Daarna zal de expositie neerstrijken in Tilburg. Kijk hier voor meer informatie over het initiatief en de tentoonstelling.

  • De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
    De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
  • De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
    De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
  • De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
    De tentoonstelling op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)
Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×